Halvvägs från Nynäshamn mot Visby drabbades M/S Visborg i onsdags av havets krafter och girade plötsligt kraftigt ner i en vågdal. Passagerare och möbler kastades omkring och flera personer skadades. På sjömansspråk kallas fenomenet för "broaching", något som kan uppstå när ett fartyg surfar på höga vågor i medvind och tappar stabilitet.
Stefan Jonsson är teknisk chef på den oberoende konsultfirman FKAB med kontor i Sverige och Kina och har 35 års erfarenhet av fartygskonstruktion.
– Förmodligen har fartyget hamnat i en extra stor våg. Det finns alltid vissa vågor som kan vara dubbelt så höga, säger han.
M/S Visborg är nästan 200 meter långt, men enligt Stefan Jonsson kan enstaka jättevågor ha en våglängd på 100 meter vilket kan få fören och aktern att tappa bärkraft i vattnet när båt och våg håller samma fart.
– Du får höga sidokrafter och då kan man få en instabilitet. Det är alltid bättre att gå saktare än vågorna, säger han.
Menar du att fartyget borde ha körts saktare?
– Enstaka jättevågor är svåra att förutse, säger Stefan Jonsson och menar att kaptenen kan bli överraskad när fartyget håller sin vanliga gångfart.
Även om en sådan händelse kan upplevas som oerhört dramatisk ombord för passagerarna är den inte farlig.
– Fartyget rätar alltid upp sig. Folk kan slå sig och last förskjutas, men farligt är det inte. Det är säkert väldigt obehagligt och när man inte vet hur det fungerar blir man rädd.