Färjeleden kan få Visborgsbro

Färjeleden är en barriär mellan Visby och den växande stadsdelen Visborg. Nu finns planer på att bygga en bro över leden, alternativt en tunnel under.

Exempel. Den här illustrationen på en tänkbar utformning finns med i förstudien om hur trafiksituationen i Visborgsområdet kan förbättras.

Exempel. Den här illustrationen på en tänkbar utformning finns med i förstudien om hur trafiksituationen i Visborgsområdet kan förbättras.

Foto: Fotograf saknas!

Visby2012-05-07 04:00

Trafikverket och Region Gotland har tillsammans gjort en studie för att se hur trafiken och kontakten mellan Visby och Visborg kan förbättras.

Visborgs tillväxt har redan gett problem. Stundtals är signalkorsningen mellan Allégatan och Färjeleden överbelastad. Och den lilla smala Visborgsallén (30 km/tim) som leder ner till kasernområdet beräknas i år ha mer trafik än den betydligt bredare Färjeleden (70 km/tim).


Kortsiktiga lösningar
Förstudien drar slutsatsen att på kort sikt behövs bara små insatser. Man behöver förbättra för cyklister och fotgängare, och även förstärka kollektivtrafiken. En sådan lösning kan duga kanske 20 år framåt.

Men på sikt behövs större förändringar. Planerna för Visborg innehåller cirka 3 500 nya bostäder och då behövs nya trafiklösningar.

I den fördjupade översiktsplan som Region Gotland tog fram 2009 finns en ny förbindelse mellan Stenkumlaväg, via Färjeleden till Vädursgatan. En ny cirkulationsplats byggs där Stenkumlaväg möter Färjeleden.

Översiktsplanen har även ersatt dagens signalkorsning Färjeleden-Allégatan med en cirkulationsplats.

Översiktsplanen innebär alltså två nya cirkulationsplatser på Färjeleden. Det minskar framkomligheten på Färjeleden. Förstudien har därför tagit fram två andra planfria lösningar - en bro och en tunnel.


Två broalternativ
Bron finns i två alternativ, med eller utan på- och avfart från Färjeleden. I båda alternativen får bron två körfält och hastigheten är tänkt att vara 50 km/tim.

Färjeleden är den första sträckan för många nya besökare till ön och en tanke är att klä bron med kalksten, så att den knyter an till Visbys historia och byggnadskultur.

Tunneln har enligt förstudien också två körfält och 50 km/tim. Både tunnel- och broalternativen väntas ge Färjeleden en mer stadsnära karaktär.

Förstudien innehåller även två alternativ med cirkulationsplatser, ungefär så som föreslås i den fördjupade översiktsplanen.


Höga naturvärden
Det finns höga naturvärden att ta hänsyn till. I området finns fem alléer. Alla har biotopskydd och några av dem är kulturhistoriskt värdefulla. En av alléerna ligger där den nya vägen är tänkt att dras.

Förstudien kommer att presenteras vid ett samrådsmöte på Visborgsområdet på torsdag kväll. Därefter har alla möjlighet att lämna synpunkter. Senast den 28 maj ska de vara lämnade till Trafikverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om