ArbetstidsfrÄgorna för lÀrare har rört upp en storm i skolan. Förvaltningschef Jan Holmquist har lyckats reta upp öns lÀrarkÄr efter att han vill se över undervisningstiden och styra den reglerade arbetstiden. Med stöd av Arbetsdomstolen krÀver han att lÀrarna Àr i skolan pÄ sin arbetstid. I dag kan lÀrarna friare disponera arbetstiden.
Den senaste tiden har insÀndarsidorna fyllts av lÀrarprotester. I gÄr skulle Jan Holmquist gjuta olja pÄ vÄgorna och informera om förslagen. Men stormötet pÄ HwitstjÀrna blev stormigt.
- Det hÀr Àr inte Baku - det Àr Sverige 2012, sa en upprörd lÀrare, nÀr det stod klart att pressen inte fick vara med.
Förvaltningsledningen hade hÀnvisat till att det var en information till personalen, men Àndrade sig nÀr trycket blev för stort.
- Jag tycker det Àr mÀrkligt, det Àr inga hemligheter. Det handlar om hur regionen anvÀnder vÄra pengar, sÀger Rosita Sundh, ordförande i LÀrarnas riksförbund pÄ Gotland.
Dyster bild
Jan Holmquist hade planerat för en fyrtio minuter lÄng genomgÄng för att lÀrarna skulle fÄ en bild av lÀget. PÄ Ätta Är kommer Gotland att tappa över tusen gymnasieelever. I pengar motsvarar det hundra miljoner kronor. Prognoserna ser dystra ut de nÀrmaste femton Ären. Nu krÀvs krafttag.
Efter tio minuter avbröts Jan Holmquist av Göran WaltÄ, lektor i svenska, som höjde sin röst och krÀvde dialog. Efter applÄder men ocksÄ buanden kunde informationen fortsÀtta.
- Den ekonomiska krisen Àr ett faktum, men förtroendekrisen Àr onödigt skapad. Jan Holmquist har hittills inte visat att han Àr villig att lyssna, sÀger Rosita Sundh under en paus.
Jan Holmquist medger till viss del att stormen och förtroendekrisen beror pÄ att förvaltningen misslyckats i att göra lÀrarna delaktiga. Arbetsgivarsidan Àr för svag pÄ Gotland - det sade Jan Holmquist pÄ en presskonferens, dÀr lÀrarfacken inte fanns representerade, före informationsmötet.
- Facken Àr alldeles för starka. Nu har vi rÄg i ryggen att fackens tolkning Àr fel, och att vÄr Àr rÀtt, sade Jan Holmquist pÄ presskonferensen och hÀnvisade till en dom i Arbetsdomstolen, dÀr Sollentuna kommun fick rÀtt att utöka lÀrarnas undervisningstid.
Han har förstÄelse för att mÄnga lÀrare kan se sin arbetssituation som jobbig. Men han menar att om arbetstiden förlÀggs till skolan kommer det att ge lÀrarna bÀttre arbetsmiljö, eftersom de slipper jobba hemma.
Arbetsdomstolen?
Men LÀrarnas riksförbund har genomfört en egen undersökning och enligt den Àr lÀrarna 38,5 timmar i veckan i skolan och arbetar 52,5 timmar totalt.
- Jan Holmquist signalerar ett misstroende. Vi kommer att gÄ vidare första dagen pÄ höstterminen om kraven finns kvar, sÀger Rosita Sundh och hÀnvisar till avtalsbrott som kan sluta i Arbetsdomstolen.
Men genom att bland annat minska utbudet av utbildningar, öka det genomsnittliga antalet elever i klasserna och höja taket för hur mycket varje lÀrare ska undervisa, hoppas förvaltningen att man Àr pÄ rÀtt vÀg.