Expertens tips: Så boostar du ditt sexliv

Har du och din partner jobbat hemma under pandemin och gått varandra på nerverna? Psykolog och sexolog Eva Lyberg ger sina bästa tips för hur du får relationen och dejtandet att blomstra igen.

Eva Lyberg är bland annat psykolog och utbildad klinisk sexolog och arbetar sedan en tid tillbaka på Gotland.

Eva Lyberg är bland annat psykolog och utbildad klinisk sexolog och arbetar sedan en tid tillbaka på Gotland.

Foto: Cecilia Thomsson

Visby2022-02-14 18:15

Känns det som att ni tittat på varenda serie på Netflix, samtalsämnena börjar sina och är närheten ett minne blott? Du är inte ensam. Två år med coronapandemi har påverkat oss på olika sätt, vissa har varit mycket ensamma, medan andra haft brist på egentid och parrelationen har tagit stryk av isolering i hemmet.

GA har träffat Eva Lyberg, legitimerad psykolog, psykoterapeut och klinisk sexolog, som hjälper oss med hur vi kan ta oss ur tristessen.

– Precis i början av pandemin tror jag att väldigt många behövde att allt stängdes av, att det inte längre fanns saker att missa, för att vi levt så uppskruvade liv.

undefined
Eva Lyberg är bland annat psykolog och utbildad klinisk sexolog och arbetar sedan en tid tillbaka på Gotland.

Det har kommit studier på hur relationer har påverkats av pandemin. Eva Lyberg berättar om resultatet från en av dem, från Kinsey institutet i USA.

– Den visar att vi i början hade det lite mysigt, vi hade mer tid för varandra och det blev en boost i relationen. Men sedan blev det en överexponeringseffekt och man har varit för nära varandra under för lång tid.

För att hålla en långvarig relation vid liv behövs dels trygghet, dels spänning. Och spänningsmoment har det minst sagt varit brist på.

– Det kan vara så enkelt att man varit på varsitt håll under dagen och inte riktigt vet vad den andra har gjort. Att behålla nyfikenheten är jätteviktigt, att veta att den andra har ett liv som man inte har total insyn i. Går man hemma och trampar hela dagarna försvinner känslan av nyfikenhet, säger Eva Lyberg.

Hon säger att det absolut inte behöver vara ett problem om båda trivs bra i tv-soffan, men börjar det kännas för tråkigt och välbekant finns saker att göra.

– Det kan vara små, enkla saker som att överraska varandra. Att säga till sin partner att inte boka in någonting på söndag eftermiddag, och så har man bokat en långlunch några mil utanför stan eller köp biobiljetter. Att överraska varandra är också bra för sexet.

undefined
Få fart på sexlivet genom beröringsövningar.

Att också sexlivet blivit lidande under pandemin är inte konstigt, menar Eva Lyberg.

– När pandemin kom blev det mer sex och fler bebisar för att vi hade mer tid för varandra, men har man gått hemma ett tag kan man tappa attraktionen. För att få tillbaka den får man fundera över vad vi kan göra annorlunda.

En väg är att göra så kallade beröringsövningar.

– Då bestämmer man att på exempelvis torsdag klockan 20.00 ska jag ge en massage till min partner. Man bestämmer vem som gör vad och gärna också under hur lång tid. Man kan självklart också ha en sexdejt, bestämma dag och tid i förväg.

Planerat sex kan låta lite tråkigt, funkar det?

– För att sex ska bli trevligt ska båda ha ett visst mått av lust, och ibland kan lusten komma av att sexa till det. Men det kan också vara så att lusten inte kommer, och då kan beröringslekarna vara en genväg. 

undefined
Avslappning är en av nycklarna till bra sex, menar Eva Lyberg.

Beröringsövningarna är också ett sätt att ta bort förväntningarna och därmed få kroppen att slappna av, säger Eva Lyberg.

– En av nycklarna till sex är avslappning. Många skulle vilja ha lust till sex, och då kan det bli så att man drar sig för beröring och närhet överhuvudtaget för man vill inte behöva säga nej.

– Är det däremot så att det tar emot att vara nära eller röra sin partner är det läge att fundera på om man bör stanna i den relationen, alternativt söka professionell hjälp om man så vill.

Andra möjliga orsaker bakom minskad lust till sex och närhet kan vara depression eller stress.

– Är man exempelvis väldigt stressad upplever kroppen det som att det är något hotfullt på gång, och då är kroppen väldigt ointresserad av sex. Den vill först ha lugn och trygghet. Därför måste man först och främst hantera sitt eget mående, och fundera på vad man behöver för att må bra.

undefined
Att prioritera sig själv och se till sitt eget mående är lika viktigt som att prioritera parrelationen.

I en parrelation är det lika viktigt att prioritera sig själv, som sitt förhållande.

– Vissa av oss är otroligt extroverta och har lidit något fruktansvärt av att inte ha sitt sociala liv, medan andra tycker att det har varit lite skönt. Det viktiga är att vi pratar med varandra om vad jag behöver för att må bra. Nu när restriktionerna har tagits bort är det ett bra tillfälle att koppla på nyfikenheten och prata om hur pandemin har påverkat en, vad man längtar efter och vad som känns jobbigt. Som par behöver man hjälpa varandra att må så bra som möjligt som människor.

Båda behöver dock bidra till relationen också.

– Att fråga sig, vad är jag beredd att ge vår relation, är viktigt. Precis som att en bil, båt eller sommarstuga behöver omsorg behöver en relation det också, säger Eva Lyberg.

undefined
Pandemin har för en del inneburit mycket ofrivillig ensamhet.

Om paren varit för exponerade för varandra har singlar varit mycket exponerade med sig själva. 

– Trenden som upptäckts i studier gjorda under pandemin är att fler nu letar efter en seriös relation. Det kan ha något att göra med att dejtandet snurrade på så fort, och nu har man haft färre dejter men kanske mer kvalitativa sådana.

– För singlar blir det nu lättare att vara social överhuvudtaget. Om man är singel och inte kunnat vara på jobbet, gymmet, gå på kören eller vad det nu kan tänkas vara, då har det blivit hopplöst ensamt. Det som är olyckligt med ofrivillig ensamhet är att man lättare blir deppig och därmed får mindre lust att träffa människor, fast det är exakt det man behöver.

Hur ska man då göra om man är sugen på att träffa någon nu?

– Man kan börja med att ta sig ut i sociala miljöer och kanske hitta tillbaka till sitt naturligt flörtiga jag. Jag tror verkligen på pandemidejtandet, att man tar sig tid med personen man dejtar. Sedan tycker jag att det är jättebra att dejta så nyktert som möjligt.

Varför är det bra?

– Du är mer i kontakt med din magkänsla. Träffar du någon som du känner dig nyfiken på säger det något om att ni kanske ska fortsätta ses, men har du druckit några öl kan vem som helst passera som halvtrevlig.

undefined
Passa på att kärleksbomba din partner under alla hjärtans dag, tipsar Eva Lyberg.

Oavsett om man är i en parrelation eller dejtar är det bra att hitta på aktiviteter tillsammans, menar Eva Lyberg.

– Man kan turas om att bestämma aktivitet och på så sätt bjuda in varandra i varandras världar, och få gemensamma upplevelser.

I dag är det alla hjärtans dag, och Ica-rosor och geléhjärtan i all ära, men det finns något som är bättre än så att ge till sin partner.

– En av de absolut finaste gåvorna vi kan få av en annan människa är att bli kärleksbombade. Att vi från hjärtat tänker efter och berättar för sin partner om allt man tycker om och uppskattar med denna, och ge gärna några exempel också.

Tips till krisande par

Överraska. Väck nyfikenheten på varandra igen genom att överraska med bio, en vandring, en långlunch eller middag.

Boka beröring. Ge, eller få, exempelvis en massage på en tid som bokas i förväg.

Gör aktiviteter. Det är alltid bra att få fler gemensamma upplevelser.

Kärleksbomba. Överös din partner med komplimanger.

Utvärdera. Sätt dig ned med din partner och prata om hur pandemin har påverkat er, om drömmar framåt men också om saker som känns jobbigt.

Källa: Eva Lyberg

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!