"Ett år som vi kan vara stolta över"

Det tog kommunfullmäktige två timmar att konstatera att fjolåret blev gott, sett till ekonomin. Plus 32 miljoner var i själva verket ännu bättre än befarat med tanke på lågkonjunkturen.

På väg. Sjukvårdsordföranden P-O Jacobsson på väg till talarstolen för att bland annat säga till Brittis Benzler att han inte sett någon analys av varför så många fler sökte vård i fjol, något som i sin tur ledde till betydligt högre kostnader än beräknat.Foto: Henrik Radhe

På väg. Sjukvårdsordföranden P-O Jacobsson på väg till talarstolen för att bland annat säga till Brittis Benzler att han inte sett någon analys av varför så många fler sökte vård i fjol, något som i sin tur ledde till betydligt högre kostnader än beräknat.Foto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2010-04-27 04:00
- 2009 är ett år vi kan vara stolta och glädjas över. Ekonomin skulle bli den stora utmaningen och mot den bakgrunden är 32 miljoner ett mycket starkt resultat som visar att vi har ordning och reda i ekonomin, sa kommunstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).
Om sorgebarnet, hälso-och sjukvårdsnämnden HSN, sa hon att man tagit tag i problemen och att hon gav sitt fulla stöd för arbetet som pågår.
- Men förändringsarbete tar tid, vi måste visa uthållighet.

Saknade analys
Brittis Benzler (V) ville ha svar av HSN:s ordförande P-O Jacobsson (C) om varför så många fler söker sig till vården och därmed, dragit upp kostnaderna. Men hon fick inget svar.
- Jag har inte sett någon sådan analys, förklarade P-O Jacobsson som var mäkta stolt över att Gotland inte längre har den dyraste sjukvården i landet och för att man inte behöver vänta länge på att få vård
- Vi har legat i svensktoppen men i dag är vi inte längre bäst på att ha dyrast vård. Vi ligger på tredje plats, sa han och hoppades på en vårdekonomi i balans 2011.
Nämnden har fått kritik av kommunens revisorer och tanken var att frågan om ansvarsfrihet för både nämnden och de enskilda ledamöterna skulle ha behandlats av fullmäktige i går.
Men ordförande Lilian Edwards meddelade inledningsvis att ansvarsfrågan måste flyttas till junisammanträdet eftersom man fått revisorsrapporten så sent. Det fick revisorernas ordförande Jan Lundgren att resa sig och förklara varför man varit sena:
- Vi fick underlaget i slutet av mars och det är inte så bra. Det krävs ett annat system som ger möjlighet till kommunikation mellan oss och de som kan kritiseras innan det går till fullmäktige.

Stolthet
Oppositionsrådet Åke Svensson (S) tyckte precis som Nypelius att det fanns anledning att känna stolthet över 2009. Han passade på att efterlysa andra mål som handlar om hur kommunen ska fördela de medel man har. Svensson saknade en diskussion om hur rättvist Gotland kan bli.
Han noterade också att det är bra att Gotland har så många småföretag eftersom det gör ön och arbetsmarknaden mindre sårbar än om man är beroende av några stora industrier.
Anders Gripne, koncerncontroller i kommunen, svarade för den inledande presentationen av bokslutet 2009.
I sammanfattningen nämnde han ekonomin i balans, hög kvalitet och nöjda brukare, att medarbetarna trivs men vill ha mer utveckling och att kommunen ökat invånarantalet.
- Vi har klarat lågkonjunkturen relativt bra.
Ekostrateg Helena Andersson presenterade det gröna bokslutet.
- Går vi åt rätt håll? Ja, var hennes svar. Gör vi allt vi sagt? Njäe...
Mycket har blivit bättre. Till exempel har oljeanvändningen minskat från 1 500 kubikmeter för 15 år sedan till 50 kubik i år. Snart är det bara transporterna som släpper ut klimatgasen koldioxid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om