En genomtänkt kyrka med magiska punkter

En ung kyrka efter gotländska mått och väldigt olik de övriga på Gotland. I helgen firar Visborgskyrkan 50 år.

Husvärden Ole Kaspersen visar en av Visborgskyrkans magiska punkter, mittpunkten i cirkeln vid Stenkumlaväg. Det akustiska fenomenet är bara en av flera genomtänkta lösningar i kyrkan.

Husvärden Ole Kaspersen visar en av Visborgskyrkans magiska punkter, mittpunkten i cirkeln vid Stenkumlaväg. Det akustiska fenomenet är bara en av flera genomtänkta lösningar i kyrkan.

Foto: Per Leino

Visby2019-11-30 09:03

I ett år har Ole Kaspersen arbetat som husvärd i Visborgskyrkan. Efter hand upptäcker han detaljer som avslöjar hur genomtänkt byggnaden är. Det börjar redan i rundeln vid Stenkumlaväg, som med en oväntad akustisk effekt fångar intresset.

– Står man på stenen mitt i rundeln och pratar så hör man sig själv väldigt tydligt, säger Ole och demonstrerar.

Den akustiska magin kan vara början till ett besök i en kyrka med stora kontraster. Den utvändiga fasaden med brunt glaserat tegel från Nådendal i Finland kan upplevas som tung, men inne i kyrkan är det desto ljusare.

Visborgskyrkans utformning skiljer sig från öns medeltida kyrkor, som är utformade som kors och där gudstjänstbesökarna sitter på rad. Den är i stället utformad som en centralkyrka, med altaret som mittpunkt. Det är något särskilt med kyrkorummet, tycker komminister Doris Lemke som ofta leder gudstjänsterna där.

– Det är fantastiskt, ljust och välkomnande. Att det är runt till formen skapar en gemenskap som man inte får i andra kyrkor. Allt är format runt altaret i mitten, säger hon när torsdagens morgonbön kring ljusbäraren avslutats.

Efter morgonbönen dricker deltagarna kaffe vid bord som tillfälligt ställts upp i kyrkorummet medan kyrkan renoverats. Inför jubileet har ventilationen i kyrkorummet bytts och köket rustats upp.

På kaffebordet ligger programmet för den närmaste tiden. Arrangemanget ”Så låter min musik” lockar många besökare, men populärast är "Himmel & pannkaka", som lockar barnfamiljer med gudstjänst, soppa och pannkakor.

– Visborgskyrkan har en perfekt arkitektonisk utformning, bland det bästa jag sett i den åldersklassen, säger t f domprosten Håkan E Wilhelmsson när han hälsar välkommen till pressträffen där nya boken om Visborgskyrkan presenteras.

Lars Bäckman som skrivit boken håller med om att arkitekturen är otroligt genomtänkt:

– Per Erik Nilsson gick in för det här med hull och hår.

Akustiken var en av de frågor som arkitekten Per Erik Nilsson ägnade mycket tid åt att lösa. I en intervju inför kyrkans 40-årsfirande berättade han om hur långa diskussioner med prästerna Örjan Lundqvist och Göran Beijer formade en idé om hur kyrkan borde byggas:

– Vi hade många samtal om kyrkorummets uppgift, att det ska vara så skört att tankarna till Gud går igenom väggarna. Kyrkorummets uppgift är att inte störa folks närmanden med Gud. Människans tanke får inte hämmas av symbolisk romantik och dunkel, utan måste kunna fara rätt ut.

Visborgskyrkan är utformad så att flera aktiviteter kan pågå samtidigt utan att störa varandra.

– Det är kanske fantastiskt att vara präst i en av öns medeltida kyrkor, men vill man ha en aktiv församling är en modern kyrka bäst, säger Lars Bäckman.

Samtidigt som pressträffen hålls i kyrkorummet pågår febril verksamhet i ett rum intill. Där sitter Hjälpstickarna, som stickar små mössor som ska skickas till behövande runt om i världen för att värma för tidigt födda barn. 1 500 mössor har stickats under höstsäsongen, och görs nu klara för att skickas iväg.

Hjälpstickarnas verksamhet ger en påminnelse om hur idén om en kyrka på söder i Visby väcktes. Egentligen borde Visborgskyrkan vara äldre än 50 år. Redan 1926 startade Södervärns kyrkliga syförening med mål att uppföra en församlingslokal på söder i Visby. 1931 bildades föreningen Visby södra församlingshem, och 1933 donerade lärarinnan Maria Bergman den tomt där kyrkan sedan byggdes. Pengar till bygget kom till en del från försäljning av syföreningens alster.

1963 bildades en kommitté med uppgift att ta fram ett förslag på hur en kyrka och ett församlingshem skulle utformas. Som arkitekt anlitades tidigare länsarkitekten Olle Karth, som hann färdigställa en skiss men som avled innan projektet inletts. Uppdraget att utforma Visborgskyrkan gick i stället till Per Erik Nilsson. Bygget inleddes 1968 och stod klart till första advent, den 30 november 1969.

1990 gjorde Riksantikvarieämbetet ett urval av modernare kyrkor (uppförda efter 1939) som är "märkliga genom sitt kulturhistoriska värde".  Bland dem ingår Visborgskyrkan, som därmed har ett särskilt skydd enligt kulturmiljölagen.

Några år efter arbetet med Visborgskyrkan konverterade Per Erik Nilsson till katolicismen. Han fick utforma ytterligare en kyrka i Visby, den katolska som byggdes efter hans ritningar i början av 1980-talet. När han avled 2017 hölls begravning i katolsk ordning i Visborgskyrkan.

Samling för morgonbön kring ljusbäraren. Kyrkorummet är ljust och Christine Wickelgren altartavla förstärker intrycket av att allt är skirt och lätt.
Samling för morgonbön kring ljusbäraren. Kyrkorummet är ljust och Christine Wickelgren altartavla förstärker intrycket av att allt är skirt och lätt.
Så firar Visborgskyrkan

Lördag:  10.00–16.00 öppet hus, kaffe till de vuxna och glass till barnen. Kl 14.00 berättar Lars Bäckman om kyrkans 50 år och presenterar sin bok.

Söndag: 11.00 Jubileumsmässa med biskop Thomas Petersson, körensemble och trumpetare. Efter det mingel och kyrkkaffe. Kl 18.00: Konserten "En stjärna i advent" med Loci Stella-kören.

Karta: Visborgskyrkan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!