5 år sedan covid
Det är fem år sedan det första konstaterade fallet av covid-19 på Gotland. Två veckor senare konstaterades första fallet på öns äldreboenden.
I dag för fem år sedan, den 11 mars, noterades första dödsfallet i Sverige kopplade till pandemin.
Emma Hällström i Visby tror att hon smittades den 8 mars 2020. Då besökte hon Women in tech-mässan i Stockholm, vilken hade föregåtts av en del funderingar.
– Det var ju så nytt, det här. Det bestämdes att mässan skulle hållas och att alla skulle vara noggranna med handsprit och hålla avstånd, minns hon.
LÄS ÄVEN: Pandemin på Gotland – dag för dag
Omedelbart blev hon rejält sjuk, sjukare än i någon influensa hon genomlevt. Hon fick problem med andningen, hjärtklappning, hög feber, känslan av nål- och knivhugg i kroppen och andra känselhallucinationer.
– Det kunde kännas som att stoppa huvudet i kallt vatten, till exempel. Mycket obehagligt.
I två månader var hon helt sängliggande i hemmet, mäktade nätt och jämnt att gå på toa. Så småningom kunde hon börja röra sig makligt, göra enkla saker i hemmet, men så satte det som kan sägas vara postcovid in.
LÄS ÄVEN: Emma långtidssjuk i covid-19: ”Extrem trötthet”
Framför allt upplevde hon hur pulsen plötsligt kunde öka till dubbel hastighet. Att ta en promenad, som man ofta kan göra i slutet av en sjukdomsperiod för att hjälpa tillfrisknandet på traven, hade motsatt effekt. All rörelse gjorde henne helt enkelt tröttare.
Så hur mår du nu?
– I dag mår jag bra, men är mer försiktig efter en infektion än jag var innan jag blev sjuk i covid.
Nu sitter du i någon mån med facit, men när du var mitt i sjukdomen. Vad var det med för känslor?
– Det var fruktansvärt. Jag hade ju ingen aning om hur länge det skulle pågå! Hade jag nått botten eller kunde jag bli ännu sjukare. Det handlade om rejäl dödsskräck.
Det fanns kvällar då hon oroade sig för om hon faktiskt skulle vakna nästa morgon.
– Du vet, när inte andningen var som den skulle. Allt det där tillsammans blev ett trauma som jag de senaste två åren behandlats för.
Hon är på sluttampen av sin PTSD-behandling nu och känner att hon är på banan igen, så att säga. Hon betraktar sommaren 2022 som då hon blev hyggligt frisk och kunde börja jobba enstaka timmar.
Sedan dess har hon läst några kurser på distans och driver nu eget företag där hon verkar som konsult inom digital tillgänglighet.
Hur lång tid är det sedan du insjuknade i covid, förutom att det är fem år sedan?
– Även om sjukdomen påverkat mitt liv så mycket som den gjort känns det ändå rätt avlägset. Och tur är kanske det, det är väl så vi människor fungerar.
Vad har du lärt dig av allt det här?
– Att vem som helst kan drabbas och att jag inte är ensam i det här, det finns andra som upplevt detsamma som jag. Och att vara sjuk är så klart bättre än att dö, men samtidigt känner jag att vården inte tog mig på allvar. Jag har mött både bra och dålig vårdpersonal, så kan man säga, säger Emma Hällström.
Fem år sedan utbrottet, alltså, då Gotland var sista distrikt att registrera smitta, tre år sedan restriktionerna släppte, i februari 2022.
Så hur är läget på den gotländska covidfronten i dag?
Frågan till Maria Amér, smittskyddsläkare i Region Gotland:
– Just nu har vi en liten smittspridning av covid-19, en medelhög smittspridning av RS-virus och en ganska hög spridning av influensa, både typ A och typ B, bland de luftvägsvirus som vi följer. Sedan förekommer andra luftvägspatogener som mykoplasma men på en lägre nivå. Bedömningen är att många av de som är sjuka i nuläget är drabbade av influensa.