Eleverna är redo för Nobelfesten

Under hösten har de drillats på en lång rad banketter i Stockholms stadshus.I dag är det upp till bevis för restaurangeleverna från Visby. På Nobelfesten får ingenting gå snett.

Redo! Simon Johansson, Anna Björkqvist, Vanja Dotes och Fannie Ekengren intar Stockholms stadshus. Efter att ha hårdtränat på en lång rad andra banketter är de redo för Nobelfesten. Klasskamraten Jonas Stuxberg, som också ska servera på Nobelfesten, är inte med på bilden.FOTO: PRIVAT

Redo! Simon Johansson, Anna Björkqvist, Vanja Dotes och Fannie Ekengren intar Stockholms stadshus. Efter att ha hårdtränat på en lång rad andra banketter är de redo för Nobelfesten. Klasskamraten Jonas Stuxberg, som också ska servera på Nobelfesten, är inte med på bilden.FOTO: PRIVAT

Foto: Fotograf saknas!

Visby2011-12-10 04:00

Tidigare i höstas berättade GA om de restaurangelever från Elfrida Andréegymnasiet som förbereder sig för att servera och arbeta i köket under Nobelfesten. De har både tränats hemma på skolan och rest till Stockholm för att öva på andra banketter i Stadshuset.

Nu är de redo för uppdraget.


Fatservering
Fannie Ekengren och Anna Björkqvist har redan varit i Stockholm några dagar, tillsammans med sin lärare Tomas Lundgren.

De jobbar i köket och deltar i middagsförberedelserna. Simon Johansson, Vanja Dotes och Jonas Stuxberg, som ska servera, åker upp till själva middagen.

- Det viktigaste har varit att bli säker på fatservering. Vi har också fått lära oss att ta det lugnt hela tiden så att gästerna inte känner sig stressade, säger Simon Johansson.


Anspänning
En timme innan middagen kommer de få veta exakt var de ska servera och hur menyn och körschemat ser ut för kvällen. Simon, som har serverat på fyra banketter, känner sig trygg med att han kommer att klara serveringen vad det än är som står på menyn. Uppdraget är ändå förenat med en viss anspänning:

- När vi plockar disk ska vi bära ut tio tallrikar. Min värsta mardröm är att vingla till och spilla matrester eller tappa alla tallrikarna i golvet. Det lär höras över hela salen och då har man 1 300 ögonpar och alla kameror riktade mot sig. En annan sak som kan bli svår är efterrätten. Tårtan ska serveras genom att man håller sked och gaffel i ett grepp. Är det glass kan tårtan smälta och börja glida runt på fatet. Men det har vi tränat på, säger Simon Johansson.

Har ni ingen aning om vad som kommer att serveras?

- Nej den är en hemlighet för alla till en timme innan middagen.

Vem vill du helst ha vid ditt bord?

- Det spelar ingen roll för mig, säger Simon Johansson.

Men Vanja Dotes har en favorit:

- Det skulle vara coolt att få servera den svenska litteraturpristagaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om