Döp ringmurens namnlösa torn!

Varje förmiddag i tio års tid har Svante Hagström och hans hustru Gerd promenerat runt ringmuren. En fråga har gnagt länge:
Varför har inte alla tornen namn?

Anonymt. Tornet har stått på sin plats i flera hundra år, men det har ändå inte fått något namn. Sammanlagt finns det 17 torn i ringmuren som saknar namn. Nu är det dags att namnge dem, tycker Svante Hagström.Foto: Rolf Jönsson

Anonymt. Tornet har stått på sin plats i flera hundra år, men det har ändå inte fått något namn. Sammanlagt finns det 17 torn i ringmuren som saknar namn. Nu är det dags att namnge dem, tycker Svante Hagström.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Visby2012-04-05 04:00

Karta över ringmuren och tävlingsformulär»

Svante Hagström är pensionerad major med rötterna i skånska Osby. Till Gotland kom han som nybakad fänrik från officersutbildningen vid Karlberg 1966.

Intresset för historia hade först fokus på det militära. Svante Hagström har skrivit om Visborgsslätt, krigssjukhuset i Lärbro, sång och musik på Visborgsslätt och även sammanställt en bibliografi om det som skrivits om Gotlands försvar.

Att skriva något om Visby ringmur har han inte tänkt. Men vandringarna kring muren skapade ett sug efter att få veta mera, inte minst om de namnlösa tornen.

- Jag satt en hel vinter på biblioteket. Först plöjde jag igenom Emil Eckhoffs och Otto Janses två volymer om ringmuren. Tänk att de har ritat av varenda sten i muren.

- Sedan fortsatte jag med Waldemar Falcks bok om muren och sedan några till, bland annat Hans von Heijnes diktbok om ringmuren, berättar Svante Hagström.


17 odöpta
Läsningen gav en hel del nya kunskaper, men faktum kvarstår - 17 av ringmurens torn saknar namn. Samtliga nio kvarvarande sadeltorn är namnlösa och dessutom saknar åtta marktorn namn.

Svante Hagström har påtalat avsaknaden av namn för Waldemar Falck. Frågan har tagits upp i världsarvsrådet och även stadsarkitekt Sven Hedlund har uppmärksammats om bristen.

Nu vill Svante Hagström ha hjälp med att namnge tornen - och Gotlands Allehanda är med. I tidningen på påskaftonen presenterar vi en karta över ringmuren med de namnlösa tornen. Den som vill kan ägna en stund åt muren, ta en promenad runt den och fundera över lämpliga namn.

Svante Hagström har några tips.

- Det passar bäst om namnet har historisk anknytning eller koppling till någon närliggande plats. Tornet närmast Klinttorget skulle exempelvis kunna heta Klinttornet.


Torn efter person
Några personer har redan gett namn åt torn i ringmuren - S:t Göran, Långa Lisa, Stor Christin, Store Henrik. Kanske borde Polhem vara med, och hur är det med Säve...

Torn kan även få namn efter utseendet. Silverhättan hade troligen ett glänsande tak en gång i tiden som gav tornet dess namn. Och kaponjären Smörasken ser ju ut som en bytta.

Förhoppningsvis kommer en rad utmärkta namnförslag in. GA kommer att ge pris till de bästa förslagen, bland annat med presentkort och ringmurs-te.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om