Att jämföra det rörliga prissystemets lägsta priser med nuvarande tycker han ger en orättvis bild.
- Det var bara ett fåtal resenärer som fick biljetter till det lägsta priset när priset var rörligt. Nu är det betydligt fler, säger Per-Erling Evensen och ger ett exempel.
- Förut var det bara 30 personer som fick lägsta pris i ekonomiklass. Nu kan alla 325 få det priset. Och likadant är det i övriga avdelningar på färjorna.
Förlorar
Men faktum kvarstår, några förlorar stort på bytet till fast pris. Per-Erling Evensen har pratat med flera av dem.
- De fick njuta av fördelarna under de två år vi hade rörliga priser. Nu är det ett nytt system som gäller, och det är bättre för det stora flertalet.
Per-Erling Evensen påpekar att den som vill sänka sina biljettkostnader kan satsa på något av rederiets förmånskort. Men då måste man resa för minst 6 000 kronor under ett år för att få tio procents rabatt.
Till årets öppna forum fanns 200 frågor om biljettpriser. Då jämförde Gotlandsbolagets vd Jan-Eric Nilsson färjebiljetten med en tågbiljett på sträckan Stockholm-Norrköping. Tågbiljetten har ett prisintervall mellan 210 och 732 kronor, färjebiljetten mellan 230 och 500 kronor. Jämförs snabbfärjorna med X2000-tågen, så är billigaste färjebiljetten 190 kronor billigare.
Kritik
Per-Erling Evensen påpekar också, att det rörliga biljettsystemet inte gav önskad effekt.
- Vi hoppades att fler skulle lockas av låga priser och boka tidigt. Men så blev det inte. Bokningsläget är faktiskt bättre i år.
Dessutom fick gamla systemet kritik för att det i förväg inte gick att säga vad resan skulle kosta. Det såg man först när bokningen gjordes, vilket bland annat resebranschen kritiserade.
- Nu är det ett fast pris för varje avgång. Det är mycket enklare att följa priserna, säger Per-Erling Evensen.