Medan några av demonstranterna i Ojnare tog sig innanför polisens avspärrningar i och gömde sig på marken för att hindra avverkningen, begav sig andra till Visby för att uppvakta länsstyrelsen med en skrivelse.
- Vi bestämde i går kväll för att vi måste agera. Trots att Högsta domstolen snabbar på sin handläggning av överklagandena gör Nordkalk allt för att hugga ned skogen i ett rasande tempo, säger Sophie Jonasson.
Länsrådet Peter Molin fick ta emot en skrivelse där kalkbrottets motståndare framförde sitt missnöje med länsstyrelsen. Man anser bland annat att länsstyrelsen borde ha överklagat den senaste domen från Miljööverdomstolen, men också att de borde ha stoppat avverkningen när Nordkalk bröt mot villkor som satts upp för det arbetet.
Vill invänta HD
Demonstranterna tycker också att det är fel att Nordkalk ska få ta ansvar för provtagningar i kontrollen av arbetet vid Ducker i Bunge.
Demonstranternas främsta krav är att avverkningarna ska stoppas omedelbart och att man ska invänta Högsta domstolens beslut om de kommer att pröva ärendet.
"Ingen vill att slaget om Ojnare bedrivs i skogen av ungdomar, barnfamiljer och gotländska källingar på 70 år som sitter uppflugna i träden för att skydda dem. Slaget bör äga rum i Högsta domstolen, om de beslutar sig för att pröva ärendet, och annars i EU-domstolen", förklarade man i skrivelsen.
"Inte vår roll"
Länsrådet Peter Molin förklarade länsstyrelsens ställningstagande:
- Nordkalk har tillstånd att påbörja arbetet, det är rättsläget och då är det inte vår roll att agera nu. Vi har slagits för strängare villkor vad gäller vattnet och det var de villkoren som Miljööverdomstolen fastställde.
Öppet möte i Almedalen
På torsdagskvällen slöt allmänheten upp i stora skaror från hela ön när demonstranterna i Ojnareskogen omgrupperade sig och kallade till möte i Visby. För majoriteten, i panelen och i publiken, var det självklara ställningstagandet att ett brott vid Ducker i Bunge riskerar både öns vatten och miljö.
Landshövding Cecilia Schelin Seidegård var en av alla i panelen som vädjade till Nordkalk - och Mellanskog - vid det öppna mötet i Almedalen.
- Snälla Nordkalk. Vänta två månader med avverkningen i Ojnareskogen. Ni hinner ändå med vad ni ska om det blir ett ja från HD. Under tiden hinner vi på länsstyrelsen jobba med kontrollprogrammet som krävs för att börja bryta.
"Vi stoppar inte"
Politiker från V, MP och FP som ingick i panelen stämde in i landshövdingens vädjan om att avvakta med avverkningen, men förgäves.
- Nej, vi stoppar inte avverkningen. Vi har tappat så mycket tid i den här långdragna processen att vi inte har tid att vänta ytterligare, sa Håkan Pihl, Nordkalks projektledare.
I går anordnades även stöddemonstrationer för Ojnareskogen av sympatisörer i Stockholm, Örebro, Uppsala och Lund.