De tjänar pengar när elen är dyr

När andra drabbas av rekorddyr el och höjda avgifter kan de boende i Dovhjorten mysa i solen. Nu hyllas bostadsrättsföreningens Lars Johansson för sina klimatinsatser.

Lars Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Dovhjorten i Visby. För sitt arbete och engagemang för att få solceller på plats på taken utses han till årets första klimathjälte. Under hela året kan den som vill nominera andra till att bli månadens klimathjälte.

Lars Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Dovhjorten i Visby. För sitt arbete och engagemang för att få solceller på plats på taken utses han till årets första klimathjälte. Under hela året kan den som vill nominera andra till att bli månadens klimathjälte.

Foto: Henrik Radhe

Visby2023-02-07 16:02

Det är en glad ordförande i bostadsrättsföreningen Dovhjorten som öppnar ytterdörren och skiner i kapp med solen utanför.

– Det här känns jättekul! Jag och styrelsen är stolta. Vi har i alla fall varit lite delaktiga och med i omställningen av Gotland, säger Lars Johansson när han fått reda på att han utsetts till månadens klimathjälte för januari.

undefined
Lars Johansson, ordförande i bostadsrättsföreningen Dovhjorten, hyllas som månadens klimathjälte i januari. Den som vill kan nu nominera nya pristagare varje månad under hela året.

För fem år sedan gick han hem efter tio år som vd på Järn AB Södertorg. Tio år firade också bostadsrättsföreningen innan jul, med en jubileumsfest och överraskning i form av gotländska världsartisten Johan Samuelsson.

– Jag tog över som ordförande för två år sedan, säger Lars Johansson och berättar att tankarna på solpaneler redan då funnits hos styrelsen.

När andra drabbas av rekorddyra elräkningar har föreningens 21 lägenhetsinnehavare den här vintern haft superrea.

– Herre gud, det är stor skillnad, säger Madeleine Endrell som just ska dammsuga med solel i lägenheten där hon bor med sin man Magnus.

Det mesta i huset drivs av solen, från LED-lampor i gemensamma utrymmen till all hushållsel för de boende.

– Till och med hissen drivs av solen, säger Lars Johansson och berättar om den klimatresa som pågått under de senaste två åren.

undefined
Solen är drivkraften för hela huset, sedan de 210 panelerna kom på plats inför en vinter då andra har drabbats av rekorddyr el. ”Herre gud, det är stor skillnad”, säger Madeleine Endrell,, här med maken Magnus och ordföranden Lars Johansson på den gemensamma takgården.

Efter att alla hade fått säga sitt och vara inkluderade i beslutet konstaterade styrelsen att det fanns ekonomi att satsa. Cirka 900 000 kronor kostade det att få paneler på plats på taken. Då ingick också individuella mätare och en app för de som vill följa hur mycket el som produceras.

undefined
Lars Johansson erkänner att han har blivit lite nördig och går in på telefonen oftare än han behöver. Att ha koll på hur mycket solen producerar har för honom blivit en del av vardagen som boende i kvarteret Dovhjorten.

Den 13 juni kopplades de på i skarpt läge. Då visste inte Lars Johansson och den övriga styrelsen vilken tur de hade, och hur dyr vintern annars hade blivit. Faktum är att man tjänat mer på att sälja tillbaka el än man har behövt betala för det som har gått åt.

– Under den halva av 2022 som vi har varit igång har vi ett överskott om drygt 70 000 kronor som går till föreningen när det gäller elkontot, säger han och berättar att det gör att man till skillnad mot många andra bostadsrättsföreningar just nu inte behöver höja månadsavgiften en krona för lägenhetsinnehavarna.

undefined
”Till och med hissen drivs på solel”, säger Lars Johansson och berättar att alla gemensamhetsutrymmen har fått LED-belysning och rörelsedetektorer så att inte mer ström än nödvändigt förbrukas.

Soliga dagar i somras gav solpanelerna 55 kilowatt i timmen, medan de boende själva gjorde av med bara drygt fem. Vinsten går till föreningen, och räkningarna till hyresgästerna blir därmed extremt låga trots elmarknaden som skakar.

I mars tar man nästa steg, och installerar laddstolpar i källarens parkeringsgarage. Då kan de boende som satsar på elbil fortsätta ut på landet – till bråkdelen av kostnaden för fossila bränslen.

– Vi kommer att ha ett mycket lägre elpris än i laddstolparna ute på stan, säger Lars Johansson och visar appen som han nästan blivit beroende av att hålla koll på i mobilen.

undefined
I källaren ska fyra platser förses med laddstolpar, vilket gör att de boende kan satsa på elbil och fortsätta ut på landsbygden i fordon drivna av solen och panelerna på hustaket.

Trots att december var en molnig månad kunde föreningen sälja lite el.

– I september som hade väldigt fint väder var det en enorm produktion sett till vår lilla förenings mått. Dessutom ett högt kilowattpris så att vi fick en hög ersättning på det vi sålde, säger han.

undefined
210 solpaneler täcker en stor del av taken på kvarteret Dovhjorten. De ger inte bara billigare el, de boende slipper just nu höjda månadsavgifter, något som andra bostadsrättsföreningar tvingats till.

Tre andra bostadsrättsföreningar har redan knackat på för att få veta hur de boende i Dovhjorten gjorde.

Lars Johanssons råd till andra är att förankra beslut och ha tålamod, ta hjälp av de gotländska företag som han menar har stor kompetens inom området. Och framför allt att våga satsa, om man har ekonomi som tillåter det.

– Man får aldrig riskera en bostadsrättsförenings ekonomi för att göra något man själv tycker är kul, säger han.

undefined
Lars Johansson är ordförande i bostadsrättsföreningen Dovhjorten i Visby. För sitt arbete och engagemang för att få solceller på plats på taken utses han till årets första klimathjälte. Under hela året kan den som vill nominera andra till att bli månadens klimathjälte.

Juryns motivering:

”Lars Johansson är som ordförande i Dovhjortens bostadsrättsförening i Visby en drivande eldsjäl för de klimatsatsningar som föreningen har gjort.

På taken installerades innan sommaren solpaneler, som inte minst nu under vintern har gett de boende såväl ökad kunskap om småskalig och klimatsmart elproduktion som lägre elräkningar. De boende i kvarteret kan dagligen i en app själva följa hur mycket energi som produceras, som används och som säljs vidare. Nästa steg på gång är laddstolpar i garaget, för att gå över till fossilfritt alternativ till de boendes bilar.

Lars har genom sitt engagemang visat att det är möjligt och att andra, i såväl bostadsrättsföreningar, hyresrätter och privatbostäder, kan göra samma resa för klimatet. Han är därmed en sann klimathjälte för januari månad.”

undefined
I en app i mobilen kan alla boende i lägenheterna följa hur mycket solen ger, hur mycket huset gör av med, och hur mycket deras förening kan sälja tillbaka till andra gotlänningar via Geab.

Känner du också en gotländsk klimathjälte? Nominera här!

Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!