På Vuxenutbildningen har 13 personer samlats för andra dagen av grundutbildningen inom vård och omsorg. En av dem är Hanna Bandholtz som är osteopat och driver eget företag.
– Jag fick en massa ledig tid över och vill känna att jag gör något för att hjälpa till, säger hon, om varför hon sökte utbildningen.
Katarina Schüssler har arbetat som stenkonservator i 23 år men har även börjat jobba i resursteamet i Roma, där hennes chef gav henne erbjudande om att gå grundutbildningen.
– Jag kände att jag vill jobba med människor de sista tio åren innan jag går i pension, säger Katarina Schüssler.
Utbildningen bygger på en kursplan som Socialstyrelsen tagit fram för nya inom vård och omsorg. Kursen ges under två dagar och genomförs av både Vuxenutbildningen och Wisbygymnasiet. Detta i ett samarbete mellan hälso- och sjukvårdsförvaltningen, socialförvaltningen och utbildnings- och arbetslivsförvaltningen på Region Gotland.
– Vi har fått det här uppdraget eftersom behovet av personal är jättestort. Det är väldigt engagerade deltagare och spännande att de kommer från så olika håll, säger Tina M Larsson, samordnare för yrkesutbildningarna och vårdlärare.
Under bara några veckors tid har redan 150 personer anmält intresse för att gå utbildningen. Bara under förra veckan har Wisbygymnasiet och Vuxenutbildningen tillsammans utbildat 50 personer.
– Det här är otroligt viktiga resurser. Det känns jättebra att få vara med och göra det här och att samarbetet fungerar så bra, säger Tina M Larsson.
När GA besöker utbildningen ska vårdläraren Idun Eikenes precis gå igenom de särskilda behov som äldre kan ha. Under utbildningen lär de sig även om hygienrutiner, förflyttningstekniker och om de lagar och regler som finns. Deltagarna är inte oroliga över att ge sig ut i vården i rådande coronapandemi.
– Jag har en svägerska som jobbar inom vården och har sagt att hon aldrig är orolig, så jag tänker att jag inte behöver vara det heller, säger Hanna Bandholtz.
– Man vill så gärna göra något, så jag tänker inte på det så, fyller Camilla Thellman i.
För den som är intresserad av utbildningen måste man först söka ett jobb inom någon av verksamheterna, vilket görs på Region Gotlands hemsida. Där kan man till exempel göra en intresseanmälan för jobb inom sjukvården eller söka något av de lediga jobb som finns.