Gotlänningar uppmanas att undvika att vistas i inomhusmiljöer som gym och butiker, men undantaget är nödvändiga besök i livsmedelsbutiker och apotek. Christina Norrby är farmaceut på Apoteksgruppen vid Ica Visborg, och träffar därmed många kunder dagligen. Hon är försiktig, men inte särskilt orolig.
– Det är klart att man är utsatt för risk, men jag tycker ändå att det är skönt att få gå till jobbet. Det hade nog varit långtråkigt att jobba hemma i längden, säger hon.
På apoteket använder personalen visir när de vistas ute bland kunder, och står bakom plexiglas i kassan. De märker fortfarande en stor efterfrågan på handsprit, munskydd och visir, men också ett förändrat beteende hos kunderna.
– Innan pandemin var det nästan dagligen kunder inne som var förkylda, det ser man sällan nu. Det hoppas jag håller i sig även efter pandemin, säger Christina Norrby.
Sedan Folkhälsomyndigheten den 12 november beslutade att införa lokala allmänna råd på Gotland skärptes även råden för arbetsplatser. Nu trycks det ännu hårdare på att arbetsgivare bör underlätta för distansarbete och att de fysiska mötena bör begränsas. I många yrken är det inte ett alternativ.
Till exempel inte för butiksarbetaren Svante Pettersson, som arbetar på Ica Atterdags i Visby.
– Jag har varit hemma och sjuk och testat mig, men jag har inte testat positivt. Man är mer utsatt i den här branschen, men vi gör det bästa vi kan och det känns helt okej, säger han.
Sedan pandemins start har ett antal åtgärder vidtagits i butiken, som att sätta upp plexiglas framför kassorna och markeringar på golven om att hålla avstånd. Att smittan nu ökar i det gotländska samhället gör inte Svante Pettersson mer orolig, eftersom de redan har rutiner på plats som han tycker fungerar bra.
– Generellt tycker jag att kunderna är duktiga på att hålla avstånd. När det är som mest folk i butiken mellan klockan 16 och 18 kan det ibland vara svårt, men vi använder handskar och har visir när vi plockar upp varor om det är mycket folk.
Johanna Smitterberg och Tina Thörnhammar driver frisörsalongen Joy i Visby. Båda är oroliga för smittspridningen, både för att de ska smitta någon annan och för att själva bli sjuka.
– Vi är väldigt försiktiga. Vi följer restriktionerna och gör i princip ingenting utanför jobbet. När det kommer hit en kund som är orolig för att bli smittad brukar jag använda munskydd, säger Johanna Smitterberg.
Hittills tycker de att kunder är försiktiga, och undviker att komma till salongen vid symtom.
– Folk bokar av för minsta lilla symtom och avbokningar kan ske precis innan bokad tid. Det är vi väldigt tacksamma för, säger Johanna Smitterberg.
Har ni märkt någon minskning av kunder?
– Precis när de nya lokala råden kom blev det en del avbokningar och man blev försiktigare. Men innan dess har vi inte märkt mycket, men vi är en liten salong och har mest stamkunder, säger Tina Thörnhammar.
På konditori Norrgatt står Annie Kahlbom i kassan bakom ett plexiglas. Förutom att jobba på kafé arbetar hon annars på Visby lasarett som resurs på kemlab.
– Jag är inte särskilt orolig. Jag har respekt för viruset men jag tänker att det inte är farligare att stå här än att gå till affären. Det märks att det är färre som väljer att sitta här och fika, fler väljer avhämtning, säger Annie Kahlbom.