De har sökt tjänsten som lagman

Gotlands tingsrätt söker en ny lagman då Mikael Mellqvist går i pension. Bland de sökande finns en känd Gotlandsprofil.

Nästa år fyller Mikael Mellqvist, lagman, 66 år och kommer att gå i pension.

Nästa år fyller Mikael Mellqvist, lagman, 66 år och kommer att gå i pension.

Foto: Malin Stenström

Visby2019-09-21 15:44

Sedan 2006 är Mikael Mellqvist lagman vid Gotlands tingsrätt. Tidigare i år fyllde han 65 och planerar att gå i pension i maj nästa år.

– Det känns bra. Jag började i branschen 1981, vilket är nästan 40 år sedan. Jag har trivts som fisken i vattnet, säger han.

Som pensionär tänker Mikael Mellqvist först och främst njuta av ett sommarlov, men juridiken planerar han inte att lägga av med helt.

– Jag är juristnörd och skriver böcker och artiklar, och det kommer jag fortsätta med. Även som pensionär kan jag rycka in som domare ibland och det kan jag tänka mig att göra.

Ansökningstiden till tjänsten som lagman har nu passerat och totalt sex personer har sökt jobbet. Samtliga sökande är män. En av dem är en känd Gotlandsprofil, nämligen Smaklösasångaren Pelle Sundberg. Han är inte bara musiker utan även hovrättsråd. Övriga sökanden är Christer Ganelind, hovrättsråd, Erik Högdahl, chefsrådman, Thomas Stiber Strömgren, chefsrådman, Göran Söderström, hovrättsråd, och Lars-Åke Johansson, chefsrådman. 

Det är domarnämnden som ansvarar för rekryteringen och på deras sammanträde i november ska ledamöterna besluta om det ska göras urval bland de sökande eller om samtliga ska kallas till intervju. Intervjuerna kommer att göras i december innan beslut fattas i januari om vem som får tjänsten.

– Det är en ganska lång process. Vår målsättning är att personen som blir erbjuden tjänsten är på plats innan sommaren, säger Sofia Rudolph, chefsadministratör på Gotlands tingsrätt.

Gotlands tingsrätt söker ny lagman.
Gotlands tingsrätt söker ny lagman.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!