De ger inte upp Södra Hällarna

Nätverket Rädda Södra Hällarna ger inte upp. Översiktsplanen är redan beslutad, nu fokuserar nätverket på planprocessen kring arenabygget där man kommer att försöka påverka arbetet.– I planarbetet ska det ske samråd och det ska vi engagera oss i och hålla ögonen på, säger Clara Andermo.

Foto:

Visby2009-12-28 10:05

Ikväll klockan 16 till 18 anordnar nätverket Rädda Södra Hällarna en ljusmanifestation på Öster Centrum för Södra Hällarna och för den lokala demokratin på Gotland.

– Vår tanke är att man ska få tända ett ljus, lite symboliskt för att det ska gå lite bättre för Södra Hällarna i framtiden, och för det lokala medborgarinflytandet i Gotlands kommun, säger Clara Andermo.

Representanter från nätverket kommer att finnas på Öster Centrum för informera om vad som har hänt kring Södra Hällarna och vad som händer nu. Man kommer även att diskutera demokrati och medborgarinflytande, något som nätverket anser fungerar dåligt inom kommunen. 

– Det har ju varit mycket debatt kring hällarna sista tiden. I kommunfullmäktige har man ju sagt nej till folkomröstning och den 14 december röstade man igenom den här översiktsplanen, utan knappt några förändringar när det gäller Södra Hällarna, trots att det varit mycket debatt och många kritiska röster. Det hoppas vi ska bli bättre.

Vad hoppas ni att den här manifestationen ska leda till?

– Vi vill visa att den här frågan fortfarande är högst aktuell. Den är fortfarnade viktig och vi kommer att fortsätta driva den. Man kan få uppfattningen att allt är avgjort nu i och med de här besluten som har tagits, men vi vill visa att inga avgörande beslut egentligen har fattats. När det gäller arenan så ska det till detaljplanearbete nu och det finns alla anledning att engagera sig och säga vad man tycker.

Vad kommer ni att göra fortsättningsvis?

En viktig sak är att följa planprocessen kring arenan, för det planerade arenabygger är det största hotet mot Hällarna just nu. Det är också det som Gotlands kommun har mest bråttom med. I planarbetet ska det ske samråd och det ska vi engagera oss i och hålla ögonen på.

Demokratin i kommunen, ska ni försöka påverka den?

– Den stora frågan är: Vad krävs för att medborgarnas röster ska bli hörda av politikerna? Vi har ju  arbetat för att få till stånd en folkomröstning om Hällarna och samlade in knappt 4 000 namn. Den avslogs med hänvisning till att frågan behandlas i planprocessen för översiktsplanen över Visby, och att man i det arbetet får skriva sina kommentarer kring vad man tycker om hällarna. Planen antogs utan hänsyn till alla de kommentarer som kommit in. Två tredjedelar av de yttranden som kommit in handlade om Hällarna och var kritiska, men det ledde ingenvart. Då undrar vi vad ska man då göra för att politikerna ska lyssna? Det här är en jättestor och viktig fråga som vi kommer att fortsätta jobba med och skriva om.

Strax före jul kom också en medborgarundersökning där Gotlands kommun fick dåligt betyg i just medborgarinflytande.

Clara Andermo tror att det finns många ute i stugorna som har åsikter och som vill vara med och påverka mer vad som händer inom Gotlands kommun. Svårigheten är att få folk att ta till orda offentligt. För att öka medborgarnas inflytande i politiken måste man gå samman och gång på gång visa att man vill vara med och bestämma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om