Danska vinnare i tävlingen om Östercentrum

Gröna hustak, växthus, hållbarhet och respekt gentemot det historiska och kulturella arvet genomsyrar bidraget.

Gemensamma grönområden i närheten av bostadshus ska bidra till en känsla av gemenskap.

Gemensamma grönområden i närheten av bostadshus ska bidra till en känsla av gemenskap.

Foto: Skiss

Visby2019-12-03 19:00

Arkitekttävlingen om parkeringsytan på Östercentrum är nu avgjord. Sammanlagt skickades 16 bidrag in till tävlingen där bland annat konserthus och simhall föreslogs bli en del av stadsmiljön. 

– Flera har ritat parkeringshus längst bort på parkeringen sett från ringmuren. Några har också ritat in publika platser och föreslagit olika karaktärer på området. Flera har även tagit med hela Östercentrum i sina förslag och inte bara själva parkeringsytan som varit huvuduppgiften i tävlingen, sa Christian Hegardt i en tidigare intervju. 

Vinnarna av årets upplaga av tävlingen är danskarna Stefan Gründl och Magnus Haahr Nielsen som skickade in A Green Settlement Outside the Wall. 

– Juryn har belönat tävlingens allra bästa förslag. Vi ser nu fram emot att arbeta vidare med de vinnande arkitekterna i en förstudie och vision för hela området, säger stadsarkitekt Christian Hegardt.

Bidraget har sett till mer än bara parkeringsytan vid "Coop-parkeringen" som tävlingsarrangörerna var särskilt intresserade av. Gröna hustak, växthus, hållbarhet och respekt gentemot det historiska och kulturella arvet går att utläsa i danskarnas vision om Östercentrum.

– Det är en svår plats att med mycket att ta hänsyn till, både kulturminnen och parkeringsbehov. Bidraget som vann tyckte vi gjorde det bästa utifrån de förutsättningar som fanns. Det var ett digert arbete men juryn var i slutändan enig i sitt beslut, säger Karin Ahlzén, som var tävlingsjuryns ordförande. 

Vinnarna säger sig delvis vara inspirerade av en stadsplan från 1934.
Vinnarna säger sig delvis vara inspirerade av en stadsplan från 1934.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!