Catharina Elmsäter-Svärd (M) föreslog i en debattartikel i gårdagens GA att den som utför trafiken bör få större möjligheter att själv utforma den. "Det är rimligen utföraren själv som har bäst förutsättningar att i detalj tillmötesgå framtida önskemål på gotlandstrafiken" tycker hon.
För detaljerat
Jan-Eric Nilsson tycker att nuvarande avtal är för detaljerat. Styrningen blir för hård:
- Det behövs en flexibilitet när trafiken utvecklas. Den saknas i dag. När det till exempel gäller trafikupplägg med tidtabeller är det väldigt låst.
Styrgruppen som leder nästa upphandling av gotlandstrafiken håller ett informellt möte under Almedalsveckan. Med infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärds utspel fick dagordningen en given punkt.
Intresse
Förslaget möts med intresse på Gotland.
Men alla GA talat med poängterar att de gotländska ståndpunkter som förra året antogs i stor enighet måste gälla.
- Förslaget är bra. När jag varit med om upphandlingar inom kommunen har jag alltid sett till att inte detaljstyra. Resultatet blir oftast bättre om man ger entreprenören frihet. Men det är oacceptabelt om restiden blir längre, turerna vintertid minskar och antalet fastlandshamnar blir färre, säger Gustaf Hoffstedt, partikamrat med ministern och gotländsk riksdagsledamot.
Baskrav
Samma inställning har utvecklingsdirektör Per Lindskog som är Region Gotlands representant i styrgruppen.
- Mitt mandat är att förhandla utifrån de gotländska ståndpunkterna, säger han.
Grundkraven i de gotländska ståndpunkterna innebär två fastlandshamnar, två turer dagligen till Nynäshamn och en till Oskarshamn, en överfartstid på cirka tre timmar, och ett tak för fraktkostnaderna.
- Att ge rederiet större inflytande kan ge smartare lösningar, men baskraven måste uppfyllas, säger Per Lindskog.
"Ingen fara"
Jan-Eric Nilsson tror inte trafikstandarden är i fara.
- Nej. Som jag uppfattar det är Catharina Elmsäter-Svärd mån om en hög standard året om. De gotländska ståndpunkterna är inte hotade.
Per Lindskog befarar liksom Catharina Elmsäter-Svärd att det kan bli problem att hinna med upphandlingen i tid. Styrgruppen träffades senast dagen innan midsommar.
Under Almedalsveckan håller Region Gotland och Trafikverket en informell träff, och i augusti och september fortsätter arbetet.
Projektledaren för upphandlingen, Tomas Lundgren, väntar ännu på grundläggande direktiv från styrgruppen. Han vet inte ännu om det ska bli en samlad upphandling, eller om man ska dela på fartyg och drift.
- Vårt mål är fortfarande att det nya avtalet ska börja gälla den 31 januari 2015. Det innebär att underlaget till upphandlingen måste vara klart så fort som möjligt. Upphandlingen bör avslutas under nästa år, säger han.