Cafégrundarna lämnar sitt livsverk – han tar över

Efter nio år som företagare lämnar paret Maya Arfvidson och Max Wessman nu över Café Mirell till barndomsvännen Tarre Islam. "Har varit lediga max en vecka tillsammans."

Tarre Islam kommer fortsätta att driva Café Mirell i samma anda som Maya Arfvidson och Max Wessman gjort sedan de startade företaget.

Tarre Islam kommer fortsätta att driva Café Mirell i samma anda som Maya Arfvidson och Max Wessman gjort sedan de startade företaget.

Foto: Anna Ekeroth

Visby2024-09-12 04:30

Nyheten i korthet

  • Efter nio år överlämnar grundarna av Café Mirell, Maya Arfvidson och Max Wessman, sin verksamhet till barndomsvännen Tarre Islam.
  • Tarre Islam kommer att fortsätta driva Mirells med samma veganska koncept, men under ett nytt företagsnamn.
  • Arfvidson och Wessman kommer att finnas kvar som deltidsanställda och planerar att ägna mer tid åt politik och familj.

De var bara i 20-årsåldern och hade precis fått sitt första barn när de kom på att de skulle öppna kafé i Slite. Nu har Maya Arfvidson och Max Wessman två barn, flera anställda och driver Café Mirell på Adelsgatan i Visby. Efter nio år som företagare lämnar de nu över sitt livsverk till vännen Tarre Islam som kommer att fortsätta driva Mirells utan några större förändringar.

– Konceptet är en hjärtefråga. Jag är till 99 procent vegan och kommer att ha kvar samma koncept som Max och Maya haft, säger Tarre Islam. 

undefined
Max Wessman ser fram emot att få mer tid med barnen Mirell 8 år och Mion 7 år. Han kommer även att hjälpa till på Gute rosteri som länge varit en leverantör till Café Mirell.

Max och Maya har redan börjat lämna över verksamheten till Tarre, men de kommer inte att överge Mirells helt utan kommer finnas kvar som deltidsanställda. Maya som är starkt engagerad inom politiken, bland annat som distriktsordförande för Miljöpartiet på Gotland, kommer att kunna lägga mer tid och energi på det.

– Nu vill jag lära mig nya saker, jag vill plugga något inom hållbarhet och satsa mer på partipolitiken, säger hon. 

Just hållbarhet är något som hon brinner starkt för. 

– Jag har känt det ganska länge. Vi startade Visbys första vegetariska kafé, sen blev det veganskt. Vi vill få gotlänningarna att äta mer växtbaserat och visa att det går bra, även om vi inte just marknadsfört oss så. Vi vill inte ens att man ska märka någon skillnad. En bulle är en bulle, bara den är god, säger hon. 

undefined
Åren med Café Mirell har varit intensiva och lärorika. "Vi har lärt oss den hårda vägen och gjort alla misstag man kan göra", säger Maya.

Många av kunderna har inte ens reflekterat över att allt på Mirells är veganskt.

– Det är lite roligt, en gång kom det in en mamma och frågade om det fanns något som var veganskt, då kunde vi säga allt! 

Hon berättar att hon alltid haft ett stort intresse för miljön.

– Framför allt handlar det om barnen och hur deras framtid kommer att se ut. Jag vill kunna känna att jag gjort vad jag kan, säger hon.

De båda kommer nu att prioritera mer tid med familjen.

– Vi har varit lediga max en vecka tillsammans, nu kan vi anpassa oss lite mer efter barnen, säger Max.

De drömmer om att köpa en gård, ha djur, bli mer självförsörjande och om att kunna ta en längre semester tillsammans.

– Vi kanske tar tåget och åker till Spanien, säger Max.                                                            

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!