Skillnaden är stor mellan grundskolan och gymnasiet när det gäller vilja och möjlighet att sätta in vikarier, konstaterar Therese Koorem. Hennes son går snart ut första året på gymnasiet och där har håltimmarna staplats på rad. Oftast börjar lektionerna klockan 08.00, men Therese Koorem beskriver hur dagarna sedan kan styckas upp med flera timmars väntan på någon enstaka ytterligare lektion. Något som hon menar riskerar påverka såväl studiemotivation som resultat.
– De får inte den undervisning de ska ha, undervisning som de dessutom har rätt till. Vissa elever ska söka vidare till universitet och högskola och det ställs höga krav på dem, säger Therese Koorem.
Under en period på nästan två veckor ställdes, enligt Therese Koorem, all gymnastik in på grund av att läraren var sjuk. Liknande situation har det varit även i ämnet svenska.
– Det är helt förödande för undervisningen och det drabbar alla, men mest de svaga eleverna som kanske inte har lugn och ro eller stöttning hemma, säger hon.
Therese Koorem ser även till lärarnas arbetssituation, som hon befarar blir pressad när de blir sjuka.
– Det måste vara fruktansvärt stressande för en lärare att veta att de inte får vikarier om de är sjuka, säger hon.
Therese Koorem får stöd av Skolinspektionen, som nyligen granskat 25 gymnasieskolor över hela landet. I mer än hälften finns överhängande risk att eleverna inte får sin garanterade undervisningstid.
Men enligt Luis Barnes, biträdande rektor på Wisbygymnasiet, förlängs kurserna om lärarnas frånvaro varit för hög.
– Så att eleverna får det antal timmar som de är berättigade till, säger han.
Grundregeln är att lärarna informerar sina elever om de är sjuka så snart de kan via sms. Via skolans lärplattform på nätet kan eleverna få uppgifter att jobba självständigt med.
– Efter tredje dagen gör vi en bedömning om det behövs vikarie, säger Luis Barnes.
Under vårvintern har många lärare varit hemma för sjukdom eller vård av egna barn och vikarier växer inte på träd.
– Det är lärarbrist och omöjligt att få vikarier över hela Sverige, konstaterar Luis Barnes.
Wisbygymnasiet delar vikarieförmedling och måste slåss med öns för- och grundskolor om de som finns. Enligt Luis Barnes är förmedlingen periodvis nedringd.
– Vi har gått ut på Facebook för att leta vikarier i alla ämnen, lärarlegitimation är inte nödvändigt för enstaka dagar, säger han.