Bosse dukar upp hemma i köket

Efter 45 Är tar Bosse Nilsson steget ut ur restaurangköken, utan att sÀga farvÀl till gÀsterna. De Àr hjÀrtligt vÀlkomna hem till honom i stÀllet.

Framöver gÀller det egna köket. Med inspiration frÄn Kuba bjuder Bosse Nilsson hem gÀsterna, i stÀllet för att servera dem pÄ krogen.

Framöver gÀller det egna köket. Med inspiration frÄn Kuba bjuder Bosse Nilsson hem gÀsterna, i stÀllet för att servera dem pÄ krogen.

Foto: Fotograf saknas!

Visby2020-02-16 18:09

Av oklar anledning inleds intervjun i kĂ€llaren – musikrummet med tvĂ„ sköna fĂ„töljer och en vinylspelare. Skivsamlingen omfattar cirka 20 000 LP-skivor och singlar.

– Mat och musik hör ihop. Det Ă€r kĂ€nslan och skapandet. Spisen Ă€r min scen, sĂ€ger Bosse och pĂ„pekar att mĂ„nga av dagens kockar har status som rockstjĂ€rnor.

– NĂ€r jag började för 45 Ă„r sedan var man en ”kockjĂ€vel”.

Bosse Nilsson lÀgger pÄ en singel med Björn Janson, kollegan som inte bara kunde krogbranschen utan Àven sjöng sÄ bra att han hamnade pÄ Svensktoppen, och dessutom byggde sÄ fina bÄtar att kungen ville ha en.

– Det var Björn som lockade mig till Gotland 1979. Vi hade jobbat tillsammans pĂ„ OperakĂ€llaren. ”Du ska bli köksmĂ€stare pĂ„ GutekĂ€llaren” sade han till mig. ”Va? Jag. En kille pĂ„ 23 Ă„r”, undrade Bosse.

1980 hade CafĂ© Opera öppnat i Stockholm. Med den som förebild omdanades GutekĂ€llaren. Ut Ă„kte det murrigt bruna och det lite sunkiga haket Koggen. In flyttade det franska köket, draperat i blĂ„tt. Året efter öppnade Änkan Stares Paradis, ett stĂ€lle för levande musik och lite nyare matrĂ€tter.

– Det blev vĂ€ldigt lyckat. Vi var första krogen i Visby med fĂ€rsk pasta, som levererades frĂ„n Enricos i Stockholm.

Bosse Nilsson tar fram en teckning frÄn den tiden. Han och Björn fick den legendariske tidningstecknaren Magnus Gerne att göra en sprÀngskiss som visade ett helt hus anpassat för nöjen och mat.

1988 bytte GutekĂ€llaren Ă€gare. Bosse Nilsson hade dĂ„ en tid jobbat dubbelt, med vintersĂ€songer i Åre.

– Det blev för mycket till slut. 1991 var Visby hotell ombyggt och jag fick jobb dĂ€r. Ett kort tag. Hotellet gick dĂ„ligt och en dag fick jag sparken. Vi var 2-3 stycken som tvingades gĂ„ direkt.

Bosse behövde dock inte flytta sÀrskilt lÄngt. 1992 övertog han Donners Brunn i grannhuset, som han sedan drev i 23 Är. En dag kom det in en fin dam och lovprisade att Visby Äter hade fÄtt en gourmetkrog.

– Donners Brunn var aldrig nĂ„gon gourmetkrog med gĂ„slever, hummer och sĂ„nt. Mat ska vara enkel, tydlig och lĂ€ttidentifierad. Du ska kunna se vad du fĂ„r in pĂ„ tallriken, sĂ€ger han.

Under Ären har trender kommit och gÄtt. Bosse Nilsson var med och startade Kulinariska Gotland 1999, och de senaste decennierna har intresset för lokala rÄvaror fÄtt ett ordentligt lyft.

– Kulinariska Gotland har en irlĂ€ndsk förebild i Kinsale. Staden var nedgĂ„ngen och öde, men har fĂ„tt ett ordentligt uppsving tack vare maten. Vi tĂ€nkte, att kan Irland sĂ„ kan vi ocksĂ„, sĂ€ger Bosse och fortsĂ€tter:

– Gotland har bra rykte nu. Vi har vĂ€rldens bĂ€sta rotfrukter, och restaurangerna fĂ„r dagsfĂ€rska leveranser av grönsaker. Det gotlĂ€ndska lammet hĂ„ller hög klass.

2015 fick Bosse Nilsson erbjudande om att bli köksmÀstare vid LindgÄrden. Legendariske Lars-Gunnar Lindquist hade gÄtt ur tiden, och mÄnga sÄg Bosse Nilsson som klippt och skuren att ta över.

– Det passade mig. Efter mĂ„nga Ă„r som egen skulle jag bli anstĂ€lld och fĂ„ Ă€gna mig Ă„t att bara laga mat.

Åren i krogköken börjar dock kĂ€nnas i kroppen. Förra Ă„ret sade Bosse Nilsson upp sig. Att lĂ€gga av helt Ă€r det inte tal om, och nu börjar framtidsplanerna klarna. Egna företaget Bosses Flexfood har sett dagens ljus. Den hĂ€r gĂ„ngen kommer idĂ©n frĂ„n Kuba.

– DĂ€r finns paladares, man kan Ă€ta hos nĂ„gon som lagar maten hemma.

Bosse Nilssons egen paladares har adress SmÄlandsgatan 1, en 60-talsvilla i södra Visby. Köket Àr ganska rymligt med plats för ett tiotal matgÀster.

– Jag ska inte fixa till det pĂ„ nĂ„got sĂ€tt. Det ska kĂ€nnas som hemma hos mig, sĂ€ger han och pĂ„pekar att han kan förbereda det mesta i ett tillagningskök sĂ„ att det inte blir alltför stökigt hemma.

Det kan bli omvÀnt ocksÄ, att Bosse Äker hem till nÄgon och ordnar middagen.

– Jag har inte haft nĂ„gon middag hemma Ă€nnu, men dĂ€remot har jag varit ivĂ€g och lagat mat. Det var jĂ€tteroligt. Jag serverade grönĂ€rtssoppa, tartar pĂ„ halstrad pilgrimsmussla, piggvar med vitvinssĂ„s, ostronskivling, fĂ€nkĂ„l och bladspenat, och till efterrĂ€tt mandelparfait med vaniljsabayonne. 

Konsultuppdrag och matkurser ingĂ„r ocksĂ„ i planerna. Att det kryddas med musik Ă€r mycket möjligt. Bosse har vunnit Popgiss tvĂ„ gĂ„nger, och varje gĂ„ng det var personalfest var det krav pĂ„ att Bosse skulle ordna en tĂ€vling. SjĂ€lv vill han helst ha frĂ„gor om lite Ă€ldre pop. 

–  Jag skulle vilja arrangera en större tĂ€vling med uteslutande musik som legat pĂ„ Tio i Topp, radions lista 1961-1974, sĂ€ger han. 

Bosse Nilsson

Ålder: 63 Ă„r.

Yrke: Kock

Krogar i urval: OperakĂ€llaren, GutekĂ€llaren, Visby hotell, Donners Brunn, LindgĂ„rden. Har Ă€ven lagat mat och spelat skivor i Åre, och drivit krog tillsammans med Totta NĂ€slund i Lysekil tvĂ„ somrar.

Favoritplatta: "Yellow Brick Road" med Elton John.

Aktuell: Med nya företaget Bosses Flexfood.

Karta: Bosses Flexfood
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!