Blodförgiftning på BB

På kort tid har tre kvinnor som förlösts på Visby lasarett drabbats av blodförgiftning. Alla var smittade av samma sorts bakterie.Nu har hela BB-avdelningen sanerats och faran bedöms vara över.

Foto: Erik Englund

Visby2011-03-24 04:00

På knappt tre veckor har tre mammor som förlösts på Visby lasarett drabbats av blodförgiftning. Ytterligare en mamma har fått feber och en ytlig streptokockinfektion, men hon behövde inte läggas in på sjukhuset.

Alla drabbade bar på samma typ av bakterie: Det handlar om en ganska vanlig streptokock som normalt ger upphov till exempelvis halsfluss. Precis som alla andra bakterier kan de ge upphov till blodförgiftning om den kommer in i blodet.

Hygienläkaren Carl-Gustav Sundin, som varit inkopplad på fallet, misstänker att kvinnorna har smittats på lasarettet. Bakterieprover har skickats till analys och om alla drabbade har smittats av exakt samma bakterier stärker det misstanken att smittan har skett på förlossningen.


Prover
Sedan smittan upptäcktes har man tagit prover på all personal och alla patienter som vistats på avdelningen under de aktuella veckorna. Ingen har visat tecken på att vara smittad. Man har också tagit prover på förlossningsavdelningens utrustning, men inte heller här har någon smitta kunnat konstateras.

Trots att man ännu inte har fått klarhet om varifrån smittan kommer tror hygienläkaren Carl-Gustav Sundin att det inte finns någon risk för att fler kvinnor kommer att drabbas.

- Det finns ingen anledning för blivande mammor att vara rädda. I dag är det riskfritt. Vi har inte hittat källan, men vi har gjort allt som kan göras för att stoppa smittan: Hela avdelningen har sanerats noga och alla ytor som man tar på har decinficerats. Hygienrutinerna på avdelningen har stramats upp och många av dessa nya rutiner kommer att behållas, säger Carl-Gustav Sundin och fortsätter:

- När man drabbas av ett utbrott av det här slaget skärps alla rutiner. Det är precis som på restauranger: Aldrig är det så säkert att äta på en restaurang som på den som nyligen drabbats av exempelvis salmonella, säger Carl-Gustav Sundin.

På grund av det sår som uppstår i livmodern när moderkakan lossnat löper nyförlösta mammor större risk än andra att drabbas av blodförgiftning.

Men det är ändå ovanligt att förlossningsavdelningar drabbas av den här typen av smittor.

- Jag har varit smittskyddsläkare i Sörmland i mer än 30 år och har bara varit med om detta en eller ett par gånger tidigare, säger Carl-Gustav Sundin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om