Bilen skulle säljas rekorddyrt — så gick det

Den unika VW-bubblan lades ut till ett rekorddyrt pris. Sedan hördes ingenting, men nu är det klart vad som händer med fordonet.

Bilen har stått i Bilcitys lunchrestaurang i närmare 50 år.

Bilen har stått i Bilcitys lunchrestaurang i närmare 50 år.

Foto: Linus Ehn

Visby2019-10-02 11:15

Skogvaktare Erik Gotthard Söderbergs VW-bubbla lades ut till försäljning i juni och prislappen på 700 000 kronor var hisnande. Nu står det klart att bilen som är ett stycke gotländsk kulturhistoria blir kvar där den stått de senaste 50 åren — alltså hos Bilcity i Visby. Bilen är från 1949 och köptes hos Volkswagen i Visby för närmare 70 år sedan. Bubblan med registreringsnummer I3260 kördes under sommaren, motor och växellåda är i original från 1949. Karossen har däremot lackerats om och det är oklart om delar av inredningen bytts i samband med det.

– Det är just den biten som är betydelsefull här förstår jag. Det ska bli spännande att se vad vi kan få för den, sa Claes Åberg, i samband med att bilen lades ut.

Han meddelar att de efter sommaren valt att behålla bilen "av nostalgiska skäl", inte för att den var för svår att sälja enligt Claes Åberg. Han är i dag ägare till det bolag som i sin tur äger VW-bubblan. Kuriosa: Hans första bil var en VW-bubbla av 1965 års modell. Volkswagen typ 1 började tillverkas under nazisttiden i Tyskland, men knappt 100 bilar byggdes före kriget. Den fick trots det smeknamnet ”Hitlerkälke” i folkmun. Produktionen återupptogs 1946 och bilen kom att tillverkas i många olika versioner och är fortfarande världens mest tillverkade bil, över 25 miljoner exemplar har byggts. Den sista bubblan rullade av bandet 30 juli 2003. Då hade modellen funnits i produktion under 68 år. 

Att registreringsskylten inleds med ett I betyder att den tagits ut på Gotland.
Att registreringsskylten inleds med ett I betyder att den tagits ut på Gotland.
Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!