Almedalsveckan 2021 blir helt digital och kortas till fyra dagar, vilket innebär att partierna kommer att dela dagar.
Det är klart sedan tidigare.
Nu är det även beslutat att Almedalsveckan 2022, oavsett om den blir ett fysiskt arrangemang eller inte, hålls över fem dagar. Det är dock inte fastlaget om det blir, som det varit under de senaste 10–15 år, med start söndagen i vecka 27, eller tidigarelagt till vecka 26
Mia Stuhre, projektledare för Almedalsveckan, säger:
– Alla är överens om att veckan måste bli kortare och det visade ju också konsultrapporten som kom i höstas. Att vi landade på fem dagar från och med nästa år är att vi då inte är beroende av hur många partier som kommer in i riksdagen.
Debatten kring hur Almedalsveckan styrs och arrangeras har pågått på olika nivåer under många år.
Det har bland annat handlat om veckans längd, som fram till år 2019 varit åtta dagar, och kritikerna har framfört att den i praktiken tar slut redan på torsdagen.
– Ytterligare en anledning till att Almedalsveckan kommer att vara fem dagar lång från och med nästa år är att vi inte vill ha den för kompakt. Det riskerar att vi prisar ut mindre aktörer och så vill vi inte ha det, säger Mia Stuhre och fortsätter:
– Mycket talar också för att vi flyttar till vecka 26, men inget beslut är fattat i den frågan än. Här har vi en tät dialog med många, bland andra besöksnäringen, de större mediebolagen och såklart på de politiska partierna.
Mia Stuhre, säger, även om det varit en omtumlande och stormig tid för henne sedan pandemiutbrottet, att det finns positiva effekter.
– Alla vi som på olika sätt jobbar med Almedalsveckan har förts närmare varandra. Det är som att vi jobbar mer tillsammans nu, mot ett gemensamt mål.
Det finns kritiska röster, främst från politiska håll, som menar att det blir svårt att behålla toppolitikernas lojalitet till Almedalsveckan. Att man inte anser att den nygamla demokratiska arenan är tillräckligt värdefull längre och att man därmed inte förbinder sig att över tid förlägga sina politiska sommartal till Almedalen.
– Jag tror och hoppas att nästa mandatperiod, alltså från 2023 framåt, kan bli fyra år av bra samarbete. En viktig uppgift för det nya Almedalsrådet är att skapa tätare relationer med politiken, främst på riksplanet, för att nå dit, säger Mia Stuhre.