Berusade lagda i sjukhuskorridor

Polisen är mycket missnöjd med hur den nya tillnyktringsenheten fungerar. Efter att ha nekats lämna av berusade personer flera gånger kör man nu oftast direkt till polishusets arrester.

Platsbrist. I februari visade avdelningschefen Susanne Hultemar rummen som var tänkta för den nya tillnyktringen. Men på grund av överbeläggning har de använts till psykiatrins egna patienter under en tid. arkivFoto: Henrik Radhe

Platsbrist. I februari visade avdelningschefen Susanne Hultemar rummen som var tänkta för den nya tillnyktringen. Men på grund av överbeläggning har de använts till psykiatrins egna patienter under en tid. arkivFoto: Henrik Radhe

Foto: Henrik Radhe

Visby2012-04-28 04:00

Sedan tillnyktringsenheten flyttades från socialtjänsten till psykiatriska kliniken den 1 februari har det blivit mycket svårare för polisen att lämna över berusade för vård.

- I 40 procent av fallen har kliniken inte tagit emot personerna. Patrullerna har tröttnat och åker numera oftast direkt till polishuset med dem, säger chefen för ordningsavdelningen, poliskommissarie Roger Nyd.


Valborgsoro
Roger Nyd är oroad inför valborgsmässoafton, då insatserna med att omhänderta berusade personer brukar vara stora. Att fylla polisarresterna med berusade personer är inte lämpligt, tycker han.

- De gånger som allvarliga skador och dödsfall inträffat när vi haft omhändertagna personer så har det ofta gällt berusade personer. Vi kan hjärt- och lungräddning men saknar den medicinska bedömning som behövs för att avgöra när de behöver sjukvård. Det är direkt olämpligt att omhänderta dem här, säger Roger Nyd.

Några gånger när psykiatriska kliniken inte tagit emot berusade så har polisen kört dem till lasarettets akutmottagning.

Men inte heller det tycker Roger Nyd är bra.

- Vi har fått uppgifter om att berusade lagts i korridorer tillsammans med andra patienter. Att komma med berusade till akuten, där det väntar människor som verkligen är i behov av vård, känns inte bra, säger Roger Nyd.


Överbelagt
En del av förklaringen till att psykiatrin haft svårt att ta emot berusade är att man under de första månaderna i år hade överbeläggningar och att arbetsbelastningen var hög.

Psykiatriska kliniken har tagit bort en avdelning och antalet platser minskat från 17 till 12, och då har man tvingats använda de två rum med två platser som avsatts för tillnyktringen.

Men även att tillnyktringen flyttat från socialförvaltningen till hälso- och sjukvården spelar stor roll.

Nu görs en helt annan bedömning utifrån det medicinska behovet av vård. Innan berusade tas omhand mäts puls och blodtryck, och man mäter vaktenhetsgraden enligt Glasgowskalan.

- Är de i behov av medicinsk vård har antingen vi eller lasarettet tagit emot dem. Hälso- och sjukvården har tagit sitt ansvar, säger Marie Härlin-Ohlander som är t f verksamhetschef för psykiatrin.

Psykiatrin har i dagsläget ingen överbeläggning, och de platser som finns för tillnyktring står redo inför valborgsmässofirandet. Men fortsatt gäller att det måste finnas medicinska skäl för att ta in berusade personer.


Olika gränssnitt
- Vi måste få pröva det här under en period. Vi och polisen har nog olika gränssnitt i bedömningen. Polisen följer sin lag (lagen om omhändertagande av berusade personer) och vi hälso- och sjukvårdslagen. Efter sommaren kan det vara bra med en utvärdering, säger Marie Härlin-Ohlander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om