Håkan Södergren upptäckte när han bodde i Florida att var och varannan familj hade en sådan här liten båt, lätt att ta med sig och som till fiskeentusiasternas lycka smidigt glider in i den grundaste vik. Ändå är den stabil nog för att fiska haj med.
- Vi köpte en och tog med den när vi flyttade till Sverige, berättar han.
När båten sedan blev till salu var intresset över förväntan.
- Det var lavinartat. Många känner till modellen, trots att den inte säljs i Europa, berättar Håkan Södergren.
I mars pågick båtmässa och vildmarksmässa vägg i vägg i Älvsjö. Håkan Södergren deltog i båtmässan, men smög in på vildmarksmässan för att inventera utbudet för fritidsfiskare.
- Det finns ingen liknande båt. Jag tror det finns en stor marknad. Vi kommer att göra tusentals, säger Håkan Södergren.
Nya investeringar
Tillverkningen snurrar allt intensivare i fabriken. Till största delen består den av båtar. Man licenstillverkar åt fabrikens tidigare ägare Nimbus. I Visby byggs även J-Craft, en lyxbåt med en prislapp på cirka tio miljoner kronor. Produktionen av CMI:s egen segelbåt Tarac, som Håkan Södergren ritat, har tagit fart. Tarac-familjen ska nu utökas med både en större och en mindre modell.
CMI Composites beslutade nyligen att investera i en lackbox för 1,2 miljoner kronor.
- Med den kommer vi att ha en komplett fabrik. Det är inte många som har hela programmet, allt från ett stort snickeri till en monteringshall, säger Håkan Södergren.
Miljötänkande
Håkan Södergren har även formarna klara till en eko-motorbåt. Den ska bara dra en halvliter diesel per sjömil, raka motsatsen till bränsleslukande J-Craft.
När Håkan Södergren berättar om verksamheten återkommer han ofta till miljön. En båtfabrik släpper ut styren, men genom att byta PVC mot mer miljövänliga material som PET kan utsläppen minska.
Omtanken gäller även valet av träslag. CMI försöker undvika teak, och väljer i stället mahogny.
Ska fortsätta att växa
Båtfabriken har i dag ett 70-tal anställda. Kapaciteten är betydligt större, och Håkan Södergren vill att CMI ska fortsätta att växa.
- När båttillverkningen var som störst i Visby arbetade 170 personer i fabriken. Det finns gott om kompetens som kan knytas till fabriken, det var därför jag intresserade mig för Visby, säger Håkan Södergren.
För närvarande förhandlar CMI om kontrakt på ett par stora industriprojekt. Sedan tidigare tillverkar man bland annat trekammarbrunnar och bojar till vågkraftverk. Vad som nu är på gång vill inte Håkan Södergren avslöja förrän kontrakten är tecknade.
Industridelen är viktig för CMI.
- Båttillverkningen är konjunkturkänslig. Dessutom påverkas exporten negativt just nu när kronan är stark. Det är jätteviktigt för oss att vi har fler ben att stå på, säger Håkan Södergren.