Barnfamiljer vill rädda lekplats i Visby

Regionens beslut att lägga ned lekplatser har fått privatpersoner att reagera – "Oklara grunder".

Lekplatsen vid Kasper Höjers park i Visby består av fyra gungor. Boende i området tycker inte att det finns skäl att stänga lekplatsen.

Lekplatsen vid Kasper Höjers park i Visby består av fyra gungor. Boende i området tycker inte att det finns skäl att stänga lekplatsen.

Foto: David Skoog/arkiv

Visby2019-10-19 15:03

Som Helagotland.se tidigare rapporterat planerar regionen att lägga ned ett antal lekplatser på Gotland. Motiveringen till nedläggningarna är dels att de inte är säkra, dels att lekplatsernas placering rimmar dåligt med regionens strategi om centralt belägna lekplatser. Tekniska nämnden har bland annat anfört att fem av de totalt sex lekplatserna har ett omfattande renoveringsbehov, och man väljer därför att stänga dem istället för att bekosta en upprustning. 

Den lekplats som enligt beslutet inte bedöms ha ett lika stort renoveringsbehov som övriga, är Kasper Höjers park vid Smittenslund i östra Visby. Boende i området har därför reagerat på regionens beslut och den motivering som ges till nedläggningen. 

Sandra Fröberg är en av dem, hon ser framför allt en risk i att hela parken försvinner på sikt.

– Egentligen har man monterat ned lekplatsen under en längre tid och det finns i dag bara en gungställning och en sandlåda kvar, i stort sett. Men vi är många som använder parken. Bara på min gata bor det i princip bara småbarnsfamiljer och för oss betyder hela den här platsen väldigt mycket.

Sandra Fröberg poängterar att hon förstår om man måste lägga ned lekplatser i besparingstider, och att det är regionens beslut att ta, men ställer sig samtidigt frågande till om hur det tagits.

– Vi tycker att motiveringen är svag, att beslutet är taget på oklara grunder. Man kan även fråga sig om de inte borde ha frågat oss som bor i närområdet, även barnen i det här fallet, vilket står i regionens egen lekplatsstrategi. 

De boende kommer att invänta beslut i förvaltningsrätten, dit överklagan är skickad. 

– Man kan ju hoppas att regionen tänker om, också. Gungorna är möjligtvis lite slitna men det är inte någon säkerhetsrisk i att använda dem.

Om de boende inte lyckas stoppa beslutet, hoppas man ändå kunna rädda gungorna – men framför allt hela den lilla parken i östra Visby

– Nästa steg skulle kunna bli att vi skickar ett förslag till Region Gotland om att själva ta över skötseln på något sätt. Det är i alla fall något vi funderat på, säger Sandra Fröberg.

Utöver Kasper Höjers park berörs lekplatserna på följande platser: Biskopshöjden i Fårösund, Åkervägen och Sportvägen i Slite, Klaves hage i Klintehamn, samt Hamnplan i Visby.

Sandra Fröberg
Sandra Fröberg
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!