Det var i slutet av november som mannen besökte sin exfru i hennes bostad i Visby, där deras två barn också befann sig. Enligt åtalet frågade mannen om kvinnan hade varit otrogen mot honom och begärde att få titta i hennes telefon.
När kvinnan sade nej skulle mannen ha hållit fast henne och dragit henne i håret, menade åklagaren. Han skulle enligt åtalet dessutom ha hållit för hennes mun och näsa för att försöka stoppa henne från att be en granne att kontakta polisen.
Utöver misshandel åtalades mannen även för barnfridsbrott, eftersom ett av barnen – som blev vittne till händelserna – var under 18 år vid tillfället.
I veckan meddelade emellertid Gotlands tingsrätt att mannen frias från anklagelserna. Domstolen skriver att ”det genom utredningen inte
ställt utom rimligt tvivel” att han misshandlat kvinnan på det sätt som angetts. Ett beslut som bland annat motiveras av att kvinnan tonade ner allvaret i anklagelserna när hon förhördes under rättegången, jämfört med vad hon tidigare hade sagt till polisen.
I rättssalen uppgav hon exempelvis att mannen nog hade tagit tag i hennes hår av misstag, och att han egentligen försökte hålla fast hennes jacka. I tidigare förhör hade hon även sagt att det hade gett henne smärta dagen efter händelsen, men under rättegången uppgav hon att det snarare orsakades av stress och migrän.
”Hon tror inte att han ville skada henne utan bara lösa situationen”, står det i domstolens redogörelse för kvinnans vittnesmål.
Kvinnan vidhöll i rättssalen att mannen höll för hennes mun för att hindra henne att be en granne om hjälp. Men det rörde sig enligt henne om ”några sekunder” och det innebar ingen svårighet för henne att andas.
”Det hon sagt i polisförhör om att hon inte kunde andas stämmer inte. Hon var stressad, chockad och hade ångest när hon förhördes av polisen”, står det i domstolens redogörelse. Kvinnan ska slutligen ha beskrivit sin ex-make som en ”snäll och hjälpsam person”. ”Han är inte kontrollerande. Hon är en stark kvinna som kan säga ifrån”, sammanfattar domstolen hennes vittnesmål under rättegången.
I motiveringen till beslutet att fria mannen skriver Gotlands tingsrätt att kvinnan kan ha tonat ner sin version av händelseförloppet ”mot bakgrund av parternas relation”. Samtidigt menar domstolen att ”hennes förklaring till varför hon lämnat andra uppgifter i polisförhör inte sådan att den kan bortses ifrån”.