Gotland/Kollektivtrafik
– Jag har rest runt hela Europa men aldrig sett någonstans där det är ett så stort problem med anknytningarna, säger August Lindmark som besökt Gotland under många år.
Hans pappa som han besöker varje sommar bor i Burgsvik. Lindmark är förvånad över hur krångligt det är att ta sig med kollektivtrafiken till färjan. Särskilt denna gång.
– Antingen så har jag haft extrem otur under alla dessa år eller så behöver regionen hjälp med att lösa situationen, säger han och fortsätter:
– Det finns till exempel en buss som kommer fram en kvart efter att min färja har åkt. Vilka fler hålltider finns det för kollektivtrafiken att förhålla sig till i Visby på sommaren?
Han förstår att det är klurigt att få ihop turlistan men anser att regionen kan kolla på andra orter där det fungerar bättre.
– Här finns det ett nav där nästan alla bussar utgår ifrån, Visby. Men ändå är det krångligt, det är väldigt märkligt för mig.
Han drabbas direkt av att anslutningarna inte fungerar.
– Om Destination Gotland erbjuder fler avgångar så märker jag som kollektivresenär inte av det. Men om det fanns en shufflebuss eller fler avgångar från färjeläget till busstationen skulle det förenkla mycket.
Många tar istället bilen till färjan. Om det beror på bussturlistan är svårt att spekulera i. Idag trafikerar 23 landsvägsbussar ön och det finns ett visst antal förare, som inte får köra allt för långa pass.
Enligt Michael Schwertner, kollektivtrafikutvecklare på regionen, är det två utvecklare som jobbar för att få alla turer att gå ihop, men i stort sett utan extern hjälp.
– Jag hoppas vi kan anpassa oss bättre till exempelvis båttiderna framöver. Det är tyvärr en resursfråga, vi kan inte tillgodose alla behov. Sommaren är svår och vi försöker synka så gott vi kan.
Christer Bruzelius, vd på Destination Gotland, kommenterar transporterna kring färjeförbindelserna:
– Utmaningen är att hitta lösningen som fungerar för alla. Det avtal vi har med Trafikverket styr oss gällande krav på avgångs och ankomsttider för våra fartyg, det påverkar våra olika transporter av passagerare och gods. Sen måste det fungera med fastlandshamnarna och de regler som finns i hamnarna.
En ansvarig på Destination Gotland håller i kontakten med Region Gotland, trafiken i småland och SL.
– Vi gör ett trafikupplägg och sedan inhämtar vi deras synpunkter, då ser vi om något går att justera.
Först görs en turlista som förhåller sig till de krav som kommer från Transportstyrelsen som sedan de lokala samordnarna får ge synpunkter på. Enligt Michael Schwertner så är det regionen som behöver anpassa sin trafik.
– Vi har samtal med Destination Gotland när de har lagt en möjlig turlista. Därefter får vi anpassa busstiderna.
Ibland missar färjan och anslutande trafik precis varandra.
– Om det bara är mindre förändringar som krävs försöker vi hitta en lösning men är det under högsäsong så kan vi inte flytta färjetiden. Det kan förskjuta hela trafik systemet eftersom trafiken kör dygnet runt, säger Christer Bruzelius.