För snart ett år sedan fick Värdshuset Lindgården ny fastighetsägare och några månader senare öppnade man LG:s mosbar på Södertorg.
Nu står det även klart att man från och med 1 mars tar över driften av Hotell Gute som ligger i samma kvarter som restaurangen.
– I mars är det tio år sedan vi tog över Lindgården och vi har väl alltid haft en liten dröm om att bygga ett helt Lindgården-kvarter. Sen har det alltid varit mycket med restaurangen, men idén har alltid funnits i bakhuvudet, att hotellet skulle vara ett fint komplement till det vi har i dag, säger Frida Domnauer som äger värdshuset tillsammans med Sonny Gustavsson.
Att det blivit flera satsningar under en kort tid har varit ett sätt att satsa sig ur den tunga period som restaurangbranschen befunnit sig i de senaste fyra åren, berättar Frida Domnauer.
– Det har ju inte varit glass och ballonger i vår bransch de senaste fyra åren. Någonstans i allt det tunga med pandemi, inflation och så vidare så försöker man ju satsa sig ur kriser för att få energi.
Att ha för många bollar i luften kan också ta energi och Frida Domnauer berättar att det inte var tal om att ta över hotellet på egen hand. Därmed var det lite ”tur i oturen” när Toftagården gick i konkurs i oktober. Det öppnade upp för ett samarbete mellan Lindgården och Toftagårdens dåvarande ägare, Cecilia Werkelin.
– Jag och ”Cilla” känner varandra lite sedan tidigare så vi såg en möjlighet. Så vi kommer starta ett nytt bolag som blir ett dotterbolag till Lindgårdens Restauranger & Hotell AB. Cilla blir delägare i det nya bolaget för hotellet och det är hon som kommer sköta själva driften, säger Frida Domnauer.
Cecilia Werkelin berättar att det känns skönt att inleda ett nytt projekt relativt tätt inpå Toftagårdens konkurs.
– Det var ju en sorg med Toftagården i oktober, men sen har jag haft några månader för att komma över det. Det är lättare för mig mentalt att lämna Toftagården om jag kan gå vidare till något annat.
– För mig och Sonny var det viktigt att Cilla skulle vara en del av det här och vara delägare. Vi skulle inte fixat det här annars. Man behöver ha nyckelpersoner som verkligen brinner för det här och då blev det väldigt naturligt. Cilla är verkligen hotell ut i fingertopparna, fyller Frida Domnauer i.
Till en början kommer hotellet få behålla sitt nuvarande namn, men så småningom kommer det döpas om till Hotell Lindgården. Hotellet har 33 rum vilket innebär att det i och med värdshusets redan befintliga 10 rum, kommer finnas totalt 43 bokningsbara rum.
Planen är sedan att göra hotellet till ett mat- och dryckeshotell, en hotellprofil som de båda menar saknas i Visby.
– I dag finns det ingen riktig profil på hotellet, men i det här fallet när man kopplar det samman med Lindgården, så är vår tanke att det ska bli ett mat- och dryckeshotell. Planen är att vi ska kunna erbjuda paket, med exempelvis boende och restaurangbesök i ett, säger Frida Domnauer.
De båda hoppas och tror att hotellverksamheten ska locka fler besökare till restaurangen, och vice versa.
– Jag ser verkligen det här som en win win-situation. Vi kan fokusera på olika saker, men samtidigt gemensamt bygga framtiden och ett helt Lindgården-kvarter, säger Frida Domnauer.