Almi granskas av DO för åldersdiskriminering

Valdes bort för sin ålder. Det anser en person som ansökte om tjänsten som vd på Almi Gotland, men inte fick den, och som nu anmält företaget till DO.

Diskrimineringsombudsmannen.

Diskrimineringsombudsmannen.

Foto: David Skoog

Visby2019-11-05 16:01

Under våren och sommaren pågick rekryteringen efter Almi Gotlands nya vdJuliana Perez Falke valt att sluta. I augusti stod det att Henrik Munkhammar fick tjänsten. Han rekryterades från Ivisby tryckeri där han varit en kort tid som vd, innan dess jobbade han på Gumbalde GK.

Nu är dock Almi Gotland under utredning av Diskrimineringsombudsmannen (DO) då en person som ansökt om tjänsten som vd, men inte fått den, anser sig blivit åldersdiskriminerad.

Personen, som är i 50-årsåldern, anser att hen valts bort med anledning av ålder.

"Jag ser det som ren och skär åldersdiskriminering att inte ens bli kallad på en intervju", skriver personen i anmälan till DO.

DO har funnit anledning till att inleda en tillsyn i ärendet och har begärt yttrande från Almi Gotland där man önskar dokumentation från rekryteringsprocessen. Bland annat vill man veta hur man värderat anmälarens meriter i jämförelse med övriga sökanden.

– Vi har fått uppgifter som gör det motiverat att inleda tillsyn. Att gå miste om en anställning är allvarligt för den enskilde och även ur ett samhälleligt perspektiv, säger Carl Ekström, utredare vid DO.

Hos Almi Gotland är man av uppfattningen att processen gått rätt till.

– Vi går noggrant igenom de frågor vi fått från DO för att säkerhetsställa att vi hanterat rekryteringsprocessen korrekt. Men också för att dra lärdom om vi kunnat göra något bättre, säger Håkan Johansson, styrelseordförande för Almi Gotland.

Om DO bedömer att det skett en överträdelse av diskrimineringslagen kan de väcka talan om ersättning i domstol.

Håkan Johansson, Styrelseordförande för Almi Gotland, menar att man tar saken på största allvar.
Håkan Johansson, Styrelseordförande för Almi Gotland, menar att man tar saken på största allvar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!