Åklagaren krävde långa straff för haschhandeln

Fem års fängelse för grovt narkotikabrott. Det krävde åklagaren för de båda huvudmännen när den stora haschrättegången i går avslutades. Försvaret ansåg att bevisningen inte höll för mer än vad deras klienter erkänt att de hanterat, ingen har sett någon narkotika överlåtas. Därför bör de dömas för narkotikabrott. För 53-åringen yrkades ett års fängelse och för 55-åringen samhällstjänst.

Visby2010-06-02 04:00
Med sammanlagt 40 åtalade och 11 rättegångsdagar var det en av de mest omfattande rättegångarna någonsin vid Gotlands tingsrätt som i går avslutades.
Vice chefsåklagare Susanne Wihlborg inledde sin slutplädering med att konstatera att det varit en ovanlig rättegång på många sätt. Det har handlat om en speciell ålderskategori, 45-60-åringar, som i de flesta fallen haft attityden att hasch är en rekreationsdrog och att ingen skulle lägga sig i om man rökte på. 
– Men hasch omfattas av narkotikastrafflagen, poängterade åklagaren.
Ovanligt i dessa sammanhang är också att en leverans aldrig vägts, mängder nämndes heller aldrig i beställningarna och det var aldrig "torrt", det fanns alltid narkotika hos "kranen" (langaren). Man sade dock aldrig hasch i klartext utan "fika" eller "vatten" i de många avlyssnade telefonsamtalen.

"Agerade i samförstånd"
Åklagaren menade att de båda huvudåtalade agerat tillsammans och i samförstånd där 55-åringen varit huvudmannen som lagrat haschpartiet och pengarna, en hårdför och streetsmart strateg.
Hon framhöll också att hans beslut att inte sitta med under rättegången när köparna hörts var ett strategiskt val.
– Han ville visa att han inte har med dem att göra.
155 000 kronor beslagtogs hos honom och åklagaren menade att det var narkotikapengar och att sådana medfört att han kunnat leva över sina tillgångar, inreda en verkstad och odla dyrbara hobbyer som specialbyggda motorcyklar.

Snabbt och diskret
53-åringens roll ansåg Susanne Wihlborg vara försäljarens, den som skötte kundkontakterna. Ofta skedde överlåtelsen snabbt och diskret i bil. Hon påpekade också att det var helt i enlighet med lagen att låta affärerna fortsätta innan man slog till (det juridiska uttrycket för detta är "interimistisk passivitet").
Hon ansåg att 53-åringen inte varit trovärdig i något avseende, varken under förhör eller rättegång.. 
– Han har aldrig sagt något själv utan avvaktat vad andra sagt och sen bekräftat/förnekat det.
– Det handlar om en effektiv och diskret narkotikaförsäljning. Båda bör dömas för grovt narkotikabrott till längre fängelsestraff, fem år.

Ingen har sett
Advokat Lars Dahlström försvarade 53-åringen och konstaterade att åklagaren fyrat av en riktig salva som bygger på en arbetshypotes.
– Åklagarens bevisning är tunn. Det centala är att ingen sett någon överlåtelse, framhöll han. Polisen har inte vid ett enda tillfälle bevittnat en överlåtelse.
Och därmed poängterade han det faktum att trots polisens bitvis intensiva övervakning av 53-åringen så hade ingen observerat när han lämnade över narkotika till någon kund. 
– Och att fika är faktiskt ett i Sverige vanligt sätt att umgås.
Drygt ett års fängelse för narkotikabrott ansåg försvaren vara rätt straffnivå och det fanns förmildrande omständigheter.
– Det handlar om överlåtelse till stadgade vuxna som vet vad de håller på med.
Advokat Eric Dufvenmark framhöll att det inte var strategi från 55-åringens sida att inte sitta med under alla rättegångsdagarna.
– Det gjorde han för att han inte har med den delen att göra, han har inget med 53-åringens narkotikaaffärer att göra. Det borde varit två separata utredningar.

Bli kvar i häktet
Eric Dufvenmark yrkade att hans klient skulle dömas för narkotikabrott till i första hand samhällstjänst. Han begärde också att 55-åringen skulle släppas ur häktet.
Efter överläggning meddalade tingsrätten att båda skall vara kvar i häkte (där de suttit sedan 28 januari) tills domen meddelas den 18 juni.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om