Det som förra sommaren började med rapportering i kvällstidningar och ett stort reportage i DN fick sedan stor spridning.
– Mina finska släktingar frågade mig om de egentligen var välkomna till Gotland. Sedan spred det sig till Tyskland och tysk media. Alla gotlänningar blev uthängda som att vi tyckte det var jobbigt med turismen, säger Visbybon Bjerne von Schulman.
Han får medhåll av Agneta Emmervall. Hon var själv med och blev intervjuad av DN.
– Av det reportaget var det fyra fem rader där jag var med, och jag var för turismen. Jag menar att det reportaget var vinklat, säger hon.
Båda sitter i styrelsen för Visby innerstadsförening, som nu agerar i frågan. Tisdag den 27 maj i hörsalen på Donnerska huset arrangeras en öppen paneldiskussion. Där kommer Gotlands förenade besöksnäring, Gotlands museum, Gotlands guideförening, Visby domkyrka, Region Gotland, Visby centrum och kryssningsbolaget CMP, Copenhagen Malmö Port, att finnas med.
– Det här är ett bra sätt att tvätta vår byk själva. Det ska ingen i Finland eller Tyskland göra, säger Bjerne von Schulman.
Förhoppningen är att en debatt på ett par timmar kan lyfta turismen, både dess för- och nackdelar, och visa hur påverkan egentligen ser ut på Visby och de som bor i stan. Agneta Emmervall hoppas att den kan leda till konstruktiva förslag på områden som behöver förbättras.
– Vi säger inte bu eller bä, utan vill vrida och vända på det och höra vad de olika intressenterna säger.
Hon efterlyser faktiska siffror, som öppet redovisar hur inkomsterna till Gotland ser ut, för att undvika spekulationer och rykten. Även om det finns baksidor önskar hon sig en större acceptans och förståelse hos de bofasta på ön inför den säsong som redan nu har inletts.
– Jag tycker att det vore skönt om folk hade ett öppet sinne och inte retade sig så mycket. Är det köer, välj en annan dag, och se att solen skiner och att det är bra att de kommer hit och handlar för sina pengar.
Om frågan om turismen förblir laddad riskerar den att landa i större problem, befarar både Agneta Emmervall och Bjerne von Schulman, och i värsta fall i en kvotering: Vem är egentligen turist? Och vilka är välkomna? De som har fritidshus på ön eller bara är här åtta veckor på sommaren?
– Om vi inte gör något nu och nyanserar debatten riskerar det att hamna där, säger Bjerne von Schulman.