Under fredagen var det full aktivitet kring Visby hamn både på land och till sjöss. Sjöräddningsbåtar, kustbevakning, helikopter och rödklädda civilpersoner som flöt runt i vattnet. På land polis, ambulans och räddningstjänst.
Sjöfartsverket är värd för den regionala samverkansövningen som syftar till att stärka samarbetet mellan blåljusenheter i land och sjöräddningsenheter vid olyckor som kräver större resurser.
De flesta deltagarna vet inte på förhand vad som ska ske utan får scenariot presenterat först när övningen inleds och larmet går.
– Det är alltid en spänning när man inte har något facit. Jag är annars den som själv fixar med övningar, i dag är jag med och lär mig, säger frivilliga sjöräddaren Sofia Wikberg strax innan det var dags att ge sig ut med en av två sjöräddningsbåtar.
Larmet som hon och de 50 andra deltagarna i övningen fick handlade om att en större färja kolliderat med en snabbgående fritidsbåt, som i sin tur sjunkit varpå personer hamnat i vattnet och behövde räddas. Till platsen kallades såväl Sjöfartsverkets helikopter som Sjöräddningssällskapets båtar, kustbevakning, polis, ambulans och räddningstjänst.
– Dykövningar gör vi hela tiden, men det här var något nytt för mig, att säkra och rädda personer som befinner sig uppe vid vattenytan till sjöss. Det är väldigt nyttigt att få öva det, säger Mats Enström, mångårig brandman och dykledare vid räddningstjänsten, vars personal fick ta sig ut i vattnet för att fiska upp drabbade.
Fredagens hårda väder gjorde att man fick tänka om in i det sista.
– Från början skulle vi hållit övningen utanför Själsö, men på grund av de höga vågorna fick vi tänka om för att inte äventyra säkerheten. Det blev ändå en realistisk övning med kraftig sjö och lagom hård vind, berättar Mats Kostmann, övningsledare och SAR-samordnare vid Sjöfartsverket.
Sjövärnskårens fartyg "Duktig" föreställde den färja som krockat i övningen, och från den kunde sjöräddningshelikoptern öva på att vinscha upp en svårt skadad person i det hårda vädret.
Fredagens övning görs två gånger per år. Sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg leder hela arbetet och kommunicerar med deltagarna på plats med komradio och andra hjälpmedel.
– För varje övning vi håller lär vi oss mer och kan utveckla våra tekniker. Det är viktigt att alla inblandade samverkansaktörer pratar samma språk, säger Mats Kostmann.