1960-tal ska lyftas fram vid husrenovering

Gammalt är inte alltid att föredra i innerstan. Det visar striden om fönstren i några takkupor.

Tvisten gäller takkupornas fönster, som enligt mark- och miljödomstolen ska vara enluft. Det vill säga inte med  mittpost som de som fastighetsägaren redan monterat.

Tvisten gäller takkupornas fönster, som enligt mark- och miljödomstolen ska vara enluft. Det vill säga inte med mittpost som de som fastighetsägaren redan monterat.

Foto: Per Leino

Visby2019-11-24 10:59

På Tranhusgatan i Visby innerstad pågår upprustning av en bostad, som tidigare genomgått en omfattande renovering 1960. Då försågs byggnaden med bland annat med takkupor med enluftsfönster som var modernt vid den tiden.

Huset har äldre delar från 1700-talet. När fastighetsägaren upptäckte att 60-talsfönstren var i så dåligt skick att de måste bytas ut, ansökte han om att få ersätta dem med spröjsade fönster enligt äldre modell.

Miljö- och byggnämnden sa nej till bytet. Byggnadsordningen för innerstan säger att befintliga fönster i första hand ska renoveras, och om det inte går ersättas av fönster som är så lika de befintliga som möjligt.

Fastighetsägaren överklagade till länsstyrelsen, som i mars gav honom rätt att byta ut mot spröjsade fönster. Miljö- och byggnämnden kontrade med att överklaga till mark- och miljödomstolen, som nu avgjort fönsterfrågan.

Domstolen tycker att byggnaden har ett värde i kontrasten mellan äldre och nyare delar, och att den särskilt är synlig i takkupornas fönster. Den konstrasten skulle bli mer otydlig om fönster av äldre modell monterades. Bytet av fönstermodell är inte en mindre avvikelse som kan accepteras. Därför bifaller mark- och miljödomstolen överklagandet från miljö- och byggnämnden.

Det är möjligt att fönsterfrågan inte är slutgiltigt avgjord. Beslutet går att överklaga till mark- och miljööverdomstolen. Det krävs dock prövningstillstånd för att ärendet ska tas upp.

Karta: Visby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!