År 1870 fick kvinnor rätten att ta mogenhetsexamen, nutidens student. Betty Pettersson föddes i Visby 1838 och blev 1871 den första kvinnan i Sverige att få en studentexamen.
Året därpå blev hon även den första svenska kvinnan att bli inskriven på ett svenskt universitet, för att studera till en filosofie kandidatexamen. Sedan tidigare hade det endast varit den teologiska fakulteten som antagit kvinnor.
– En sådan här utbildning hade normalt sett tagit fyra eller fem år att genomföra, men hon gjorde det på tre år, berättar Mikael Norrby, universitetsguide vid Uppsala Universitet, som har forskat om Betty Pettersson.
Där undervisade hon pojkar upp till tolv år, då det inte fanns några statliga flickskolor på den tiden. Därmed blev hon även Sveriges första kvinnliga läroverkslärare.
– Hon var faktiskt bättre betald än några av sina manliga kollegor, säger Mikael Norrby.
Betty Pettersson avled 1885 av tuberkulos, blott 46 år gammal.
Den 27 februari var det 150 år sedan Betty Pettersson blev Sveriges första kvinna att skrivas in på ett svenskt universitet. Som en hyllning har Campus Gotland numera en bild på Betty Pettersson på väggen i entrén av D-huset, även kallat Betty Petterssons hus.
Mikael Norrby förklarar att det endast finns två existerande, äkta bilder på Betty Pettersson, varav den avbildning av det ena fotot nu går att se på Campus Gotland.
– Alla vi som forskat om henne har kommit fram till samma sak, och det är att Betty var oerhört intressant. Det är ett fantastiskt livsöde, säger Mikael Norrby.