På Gotlands slagteri i Visby produceras cirka 450 ton julskinka i år.
– Efterfrågan är bra, men kunde varit ännu större för ”Smak av Gotland”-skinkan, säger Fredrik Sundblad, platschef.
”Smak av Gotland” är den märkning som Gotlandsgrisarna får och det är ett varumärke som Fredrik Sundblad ser går hem hos konsumenterna.
– Det är tredje året vi kör med det och vi har sett en fantastisk utveckling. Den har också fått bra betyg i smaktester, säger han.
Huvuddelen av Gotlandsskinkan säljs på fastlandet och förutom smaken, tror Fredrik Sundblad, att ursprunget har betydelse när julfirarna väljer i köttdisken.
– Det finns ett stort förtroende för Gotland som varumärke, säger han.
Det griskött som inte styckas på Gotland skickas till HK Scan, styckas där och säljs i deras produktsortiment. Hur många skinkor som får Gotlandsmärkning beror på efterfrågan, förklarar Fredrik Sundblad.
Debatten kring djurhållning och antibiotikaanvändningen vid uppfödning har fått konsumenterna att köpa mer svenskt griskött. Något som märks extra tydligt är suget efter ekologisk julskinka.
– Den är väldigt hög. Efterfrågan är större än tillgången, konstaterar Fredrik Sundblad.
År 2017 kommer troligtvis den första gotländska eko-skinkan att levereras. Att ställa om en grisgård från konventionell uppfödning till ekologisk tar flera år och på tur står Havor gård i Havdhem.
På Gotlands slagteri är man övertygad om att Gotlands grisproducenter har en bra tid framför sig.
– I dag slaktar vi runt 70 000 grisar men vi ser gärna att vi de närmsta åren kan öka till 100 000, säger Fredrik Sundblad.