I dag avslöjar bygg- nämnden sitt beslut

Om byggnadsnämnden ger bygglov för ett höghus på Snäck så bryter man mot kommunens egna avtal. Det hävdar bostadsrättsföreningen Snäckbacken 2 i en sent inkommen skrivelse.

Snäck i förvandling. Planerna för nya Snäck innefattar inte bara det omdiskuterade höghuset, utan även andra flervåningshus samt en amfiteater.Skiss: White arkitekter

Snäck i förvandling. Planerna för nya Snäck innefattar inte bara det omdiskuterade höghuset, utan även andra flervåningshus samt en amfiteater.Skiss: White arkitekter

Foto: Tillfälliga Fotografer

Visby 2010-10-28 04:00
I dag väntas Byggnadsnämnden avslöja sitt beslut om höghuset. I sista stund har Snäckbacken 2, med tomtgräns mot det planerade huset, lämnat in en skrivelse till kommunen. I skrivelsen påpekar föreningen, att det enligt tomträttsavtalet från 1980 krävs ett särskilt medgivande från kommunen om det på fastigheten ska byggas något annat än ett konferenshotell eller motsvarande. I samma avtal står även, att kommunen ska godkänna alla ritningar innan byggnadslov söks. Ett bygglov för ett höghus är ett så principiellt viktigt beslut, anser föreningen, att kommunfullmäktige bör pröva frågan först.
Ordföranden i Snäckbacken 2, Hans Rondahl, tycker att byggnadsnämnden är på väg att äventyra rättssäkerheten.
- Vi som bor intill har sett i fastighetsboken och läst för vilka ändamål nya byggnader kan uppföras. Det är helt otänkbart att man kan bygga bostäder i form av ett höghus, säger han.
På uppdrag av Snäckbacken 2 har advokatfirman Robert Nilsson i Stockholm lämnat synpunkter på höghuset. Förutom tomträttsavtalet hävdar man, att de ändringar som gjordes i detaljplanen 2000 inte på något sätt tillåter bebyggelse i form av höghus. Man påpekar även, att genomförandetiden löpt ut, och att byggnadsnämnden därför inte är bunden att följa detaljplanen.
Bostadsrättsföreningen föreslår även, att en ny och opartisk geoteknisk undersökning görs. Vid tidigare byggen i området har ras förekommit, och marken måste betecknas som "ytterst känslig", skriver man.
Föreningen tycker dessutom att Naturvårdsverket bör få en chans att yttra sig, eftersom höghuset planeras i ett område som är av riksintresse för naturvården. Man efterlyser en miljökonsekvensbeskrivning, bland annat för att utreda i vilken omfattning grannarna kommer att störas av bland annat biltrafik och buller.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om