På tisdagen är det 1 december, vilket innebär att det enligt lag måste sitta vinterdäck på bilen om det råder vinterväglag. Transportstyrelsens definition av vinterväglag lyder: "Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig."
Att det är just polisen som bestämmer vad som egentligen är vinterväglag gör lagen något luddig, menar Jörgen Eriksson, platschef på Däckia i Visby.
– Det är lite oklart vad som egentligen gäller. Man hör olika definitioner hela tiden. Jag har bland annat hört att om medeltemperaturen är under fem grader så räknas det som vinterväglag. Det ska även vara så att det räknas som vinterväglag om det ligger snö eller is vid sidan av vägen, säger han.
Jörgen Eriksson berättar att förra veckan var en av årets intensivaste för personalen på Däckia. Då var det många som såg till att få sina vinterdäck på plats.
– Även under måndagen var det ganska mycket, men i dag har det varit relativt lugnt. De flesta siktar oftast på att däcken ska vara bytta till den 1 december, även om det alltid finns eftersläntrare. Jag skulle önska att det fanns lite mer framförhållning ibland, men med den väderlek vi har här är vi gotlänningar lite extra tröga.
Jörgen Eriksson anser att det är bättre att ha lite marginal, då vädret kan slå om på bara några timmar så här års.
– Det räcker med att det blir någon minusgrad och lite fukt på natten så kan man inte använda bilen på morgonen. Det är liksom ingen fråga om det kommer att bli kallt, utan när. Jag tycker att det är bättre att få däckbytet gjort är att behöva vara efterklok.
Ett av argumenten för att vänta med att byta däck brukar vara att man inte vill slita på sina vinterdäck i onödan. Det är dock en myt som Jörgen Eriksson vill slå hål på.
– Däcken klarar väldigt mycket i dag och slits egentligen inte mer bara för att man sätter på dem några veckor tidigare. Kör man klokt så klarar sig dubbarna bra. Det är mest vägen som tar stryk, säger han.
Vad skulle du säga är medelåldern för ett par vinterdäck?
– Omkring fem år. Sedan kan det vara dags att se över sina däck.
Min känsla är att trenden är att det blir allt vanligare att lämna in bilen för att få däcken bytta, och att färre gör det själv. Delar du den bilden?
– Ja, det gör jag. Många väljer nog att lämna bort däckbytet för att få det fackmannamässigt gjort. Precis som med allt annat när det gäller nya bilar så blir allting svårare att göra själv med ny teknik och sådant.
Och så till den eviga frågan - vinterdäck med dubb, eller dubbfria däck? Jörgen Eriksson tonar ned frågan något, och avslöjar att han själv valt det senare alternativet.
– Med de vintrarna vi haft de senaste åren kan man lika gärna köra dubbfritt. Man ska dock bara ha dem på vintern och inte se dem som några universaldäck som man kan ha året runt. Blir det halt krävs det ju dock att någon annan kör med dubb, så att väglaget ruggas upp. Och blir det isigt så kan man inte sticka under stol med att det är bättre att ha dubbdäck.
– Är det dock bara snö så går det precis lika bra med dubbfritt.
Vinterdäcken måste enligt lag sitta på fram till den 31 mars, om det råder vinterväglag.