Hösten 2007 började 6 271 elever grundskolan på Gotland, förskoleklasserna inräknat. Tio år senare har elevunderlaget minskat med 218 elever, eller knappt 3,5 procent.
Sifforna för höstterminen 2017 är preliminära och kan ändras något på skolnivå kring terminsstarten.
– Vi visste allihop att elevantalet skulle sjunka och det var därför vi genomförde den omorganisation vi kallade Skola Gotland 2008 för att anpassa oss till antalet elever. 2007 hade elevantalet redan sjunkit i flera år vilket sedan fortsatte, men nu har det vänt, jämfört med 2011 är det cirka 400 fler elever i grundskolan, säger Brittis Benzler (V), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
– Från när kullarna var som störst till när de var som minst var det nästan en halvering.
Solbergaskolan (åk 4-9) är Gotlands största skola, sett till elevantalet. Höstterminen 2007 hade skolan 707 elever och den här hösten har skolan 686 elever.
Kartan ovan visar samtliga grundskolor höstterminen 2017 och hur elevantalet förändrats sedan 2007. Röda skolor har färre elever, gröna skolor har ökat antal elever. Klicka på skolorna för mer information.
Öppna kartan i större fönster>>
Störst tapp har Högbyskolan (F-9) i Hemse. Skolan har ramlat ner från andra största skola till en tredjeplats under de gångna tio åren. Jämfört med 2007 har skolan tappat 155 elever, vilket motsvarar en minskning med 32 procent.
– Vi såg redan 2006 att Sudret skulle tappa mest och det har påverkat Högbyskolan. En del elever har nog valt bort Högbyskolan, men väldigt mycket färre barn på Sudret är nog huvudorsaken, säger Brittis Benzler.
Störst ökning i antal elever har Västerhejde skola (F-6) som ökat med 88 elever, vilket motsvarar 49 procent.
Tabell: Ökning/minskning antal
Procentuellt sett har Stenkyrka skola ökat mest. Hösten 2007 hade skolan 38 elever och tio år senare är elevantalet 87, vilket innebär en ökning med 49 elever eller 129 procent.
Stenkyrka var en relativt liten skola, som vuxit i och med att Tingstäde lades ner 2009.
– Vi vill ha en geografiskt god spridning och därför ansåg vi att det är bättre att ha en skola i Stenkyrka. Bra lokaler och skolgård hade vi både i Stenkyrka och i Tingstäde.
Även friskolorna Guteskolan (F-9) och Orionskolan (F-9) har ökat mycket. Guteskolan har ökat med 113 procent och Orionskolan med 100 procent.
Störst tapp procentuellt har Eskelhem skola haft. Skolan har minskat med 55 procent, från 67 elever 2007 till 30 elever 2017.
– Vi flyttade hela mellanstadiet till Västerhejde skola, så det är inte så konstigt, säger Brittis Benzler.
Tabell: Ökning/minskning procent
Förutom varierande elevkullar och fritt skolval så påverkas även antalet elever på skolnivå av ändrade upptagningsområden. Eleverna i Hogräns gamla upptagningsområde tillhör nu Romaskolan och Eskelhemseleverna går vidare till Södervärn, vilket gör att upptagningsområdet för Klinteskolans årskurs 7-9 blivit mindre och eleverna därmed blivit färre.
Under de senaste tio åren har tio grundskolor lagts ner, varav en startat om i ny regi. Imorgon berättar vi mer om vad som hänt på den gotländska skolkartan under 2000-talet och vad som är att vänta i framtiden.