Regeringen prövar inte vindkraftspark

Regionfullmäktige ville i våras ha hjälp av regeringen att pröva om vindkraftparken Forsviden kunde tillåtas trots att det finns örnar i området. Nu har regeringen sagt sitt och man kommer inte att ta ställning i frågan.

Örnar och vindkraftverk måste kunna samexistera, menar Lars Thomsson (C).

Örnar och vindkraftverk måste kunna samexistera, menar Lars Thomsson (C).

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Vindkraft2019-09-01 13:30

Forsviden Vind AB startades 2011 av ett 20-tal markägare i nära anslutning till ett område som klassats som riksintresseområde för vindbruk på norra Gotland. Sammanlagt planerade företaget en park med 34 vindkraftverk. 2013 upptäcktes ett havsörnsbo i området och de planerade vindkraftverken minskades ned till 17 för att hålla skyddsavståndet om två kilometer mellan örnbo och vindkraftverk. Men örnarna flyttade sin boplats och Miljöprövningsdelegationen beslutade att endast 11 verk fick byggas i området. Ett beslut som överklagats till mark- och miljödomstolen av både företaget Forsviden och bland andra Naturskyddsföreningen och Ornitologiska föreningen.

Målsättningen enligt Gotlands energiplan är att Gotland ska bli helt självförsörjande på lokalproducerad förnyelsebar energi till 2025. I planen är vindkraften grundbulten och ska utgöra 60 procent av all energiproduktion. Men detta blir ett problem eftersom rovfågelstammarna växer. Därför bad Gotlands regionfullmäktige regeringen om hjälp tidigare i år. Man ville att regeringen skulle pröva om Forsvidens 17 vindkraftverk kunde tillåtas.

Nu har man fått svar från regeringen, något P4 Gotland varit först att rapportera om. Svaret från miljöminister Isabella Lövin (MP) är att regeringen anser att det saknas anledning att förbehålla sig prövningen av verksamhetens tillåtlighet.

Det här svaret gjorde den gotländske riksdagsledamoten och tidigare vindkraftssamordnaren, Lars Thomsson (C), mycket besviken.

– Jag tycker att det är ett väldigt passivt svar och tycker det är synd att regeringen inte tar det här tillfället att pröva den här principfrågan en gång för alla. Det kommer i förlängningen att leda till att vindkraftverken kommer att byggas väldigt utspritt och det är dåligt för alla och för Gotland som helhet. Det är mycket smartare att koncentrera verken till ett fåtal platser, men då vill det till ett annat samexistenstänk.

Lars Thomsson kommer nu att ställa en skriftlig fråga till ministern och be om ett mer uttömmande svar på det verkliga skälet till att man inte ville pröva frågan.

– För min del är det här en avgörande fråga. Om vi ska få till en snabb omställning går det inte att hålla på så här. Jag menar att vi här på landet ser örn varje dag. Visst, vissa individer dödas, men vindkraftverken slår inte ihjäl en hel stam. Alla ledande forskare är överens om att ingen fågelart är hotad av vindkraftverken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!