Danska Dong Energy, numera Ørsted, ägs till största delen av danska staten och räknas som världsledande inom förnybar energi. Koncernen har, enligt egen utsago, installerat mer havsbaserad vindkraft än någon annan. Men den är även känd för sin del i en dansk regeringskris i januari 2014.
Planer finns på världens största så kallade offshore-park, med vindkraftverk i havet, utanför Storbritanniens nordöstra kust. Men Dong Energy tittar också mot Östersjön – även där kan det i framtiden bli aktuellt med uppemot 700 verk.
Koncernen har ansökt om tillstånd för att få undersöka havsbottnens förutsättningar på fem platser. Tre av områdena ligger utanför Skåne, ett finns nära Blekinge – och ett ligger sydväst om den gotländska kusten.
– Undersökningarna vi vill göra är väldigt preliminära, för att se om platserna är lämpliga för vindkraft. Vi följer alla marknader med potential för offshore-projekt, inklusive den svenska, men vi har inte tagit beslut om att ge oss in i Sverige, säger koncernens vindkraftsansvariga pressperson Tom Lehn-Christiansen till GT.
Investeringarna kan komma att landa på 70 miljarder kronor per planerad park, rapporterar Sydsvenskan. Eftersom projektet är i sin linda kan koncernen inte säga mycket om hur det skulle kunna påverka Gotland.
– Men hur synligt det blir beror väl på närheten till kusten och på hur stort vi bygger, rent generellt, säger Tom Lehn-Christiansen.
Vindkraftsparken nära Gotland, om den blir verklighet, skulle sannolikt innebära arbetstillfällen på ön.
– Även offshore-projekt kan ha positiv inverkan på den lokala arbetsmarknaden, både under byggnadsfasen och under omkring 25 år av underhållsarbete. Det har vi bland annat sett i Storbritannien, berättar Tom Lehn-Christiansen.