Valen till Europaparlamentet har, sedan Sverige 1995 blev en av medlemsstaterna, inte alls engagerat lika mycket som valen till riksdagen, kommunfullmäktige och landstingsfullmäktige. Valdeltagande i riksdagsvalet förra året var 87 procent, men i det senaste EU-valet, 2014, var det bara 51 procent.
På Gotland hade på fredagen ett enda utskick, från Sverigedemokraterna, landat i brevlådorna. Längs väg 142 syntes några få affischer från Socialdemokraterna. De gotländska kandidaterna står långt ner på partiernas valsedlar. Valstugorna har visserligen kommit på plats nu men valrörelsen framstår som både ljum och sen.
Men – på Wisbygymnasiet är allt annorlunda. Många gymnasieelever, är kunniga, pålästa och engagerade och i avgångsklasserna finns ett inte obetydligt antal förstagångsväljare.
Wisbygymnasiet är faktiskt ”bäst i klassen” vid en nationell jämförelse när det gäller Europaparlamentet. Av de femton svenska gymnasieklasser som i år fått möjlighet att åka till Strasbourg och Bryssel för att träffa EU-parlamentariker och delta i ett ungdomsparlament så var inte mindre än fyra från Wisbygymnasiet; två klasser från samhällsprogrammet och två från ekonomprogrammet.
– Under hela våren har vi ibland måst fråga oss – jaha, vilka är i Bryssel nu då? säger Lovisa Jansson, stolt biträdande rektor på skolan, som också själv gjort en motsvarande resa i egenskap av skolledare.
Eden Lev och Maja Bogaeus från ekonomprogrammets årskurs tre tillbringade fem dagar i EU:s institutioner. De träffade Anna Hedh och Alexander Gabelic från Socialdemokraterna och Christoffer Fjellner från Moderaterna.
– De berättade om hur arbetet går till och om sina hjärtefrågor, säger Eden Lev, som tycker att det hemma i Sverige varit väldigt tyst kring valet, i alla fall fram till nu.
Maja Bogaeus vet hur hon ska rösta i valet och har även bestämt sig för att inte personrösta.
– Valet berör oss på många plan. En sak som vi pratat på skolan är roaming, där det numera är fritt att surfa i Europa, säger hon.
Och Eden Lev fyller i:
– Som mobilföretagen lägger fram det så har många ungdomar trott att det är deras förtjänst, men det är ju resultatet av politikers insatser i EU.
Wisbygymnasiet är en av femtio svenska ambassadörsskolor för Europaparlamentet.
– Vi kom med för tre år sedan, berättar samhällskunskapsläraren Therese Sjögren. Målet är inte att propagera för EU som system eller idé, men det är lika självklart att engagera sig i EU-valet som i riksdagsvalet. Vi är medlem i unionen och påverkas i massor av frågor.
Hon berättar om flera omfattande projekt som eleverna genomfört.
– De har presenterat EU, de har undersökt hur bidrag från EU landar på Gotland och de har gjort poddar som också sänts i P4 Gotland.
Maja Bogaeus berättar att det var rapporten om podden som ledde till att klassen fick det pris som belönas med resan till Bryssel och Strasbourg.
– Vi gjorde avsnitt på tre minuter som spreds till 40 skolor.
I dag genomförs ett ”EU-event” på skolan. EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (MP) föreläser och gotländska representanter från ungdomsförbunden debatterar. För närmare tusen elever, varav majoriteten får rösta i valet, bryts schemat, något som sker mycket sällan. Till kvällen är allmänheten inbjuden till Säveskolans aula för att ta del av samma program.