På Gotlands smådjursklinik i Visby har man den här sommaren fått säga nej till djurägare som sökt tid för olika rutiningrepp.
– Många som kommer vill passa på att boka in sånt när de är här eftersom det är billigare än på fastlandet, borttagning av tandsten är väl det vanligaste och kostar ungefär hälften så mycket på Gotland, säger Hanna Frank, klinikchef.
I juni berättade GT om Gotlands smådjurskliniks tuffa situation med en för liten personalstyrka för den väntade anstormningen under de mest intensiva sommarveckorna. Bilden delades av länsveterinär Agneta Karlsson Norström som berättade att även andra mottagningar, som distriktsveterinärerna hade haft svårt att rekrytera personal.
Sommaren på Gotlands smådjursklinik har varit hanterbar, men ännu fler vikarier hade behövts.
– Det har varit extremt hela det här året jämfört med i fjol då vi också hade en ökning. Vi behöver ständigt mer personal nu – året om, säger Hanna Frank.
Enligt henne ligger förklaringen i att djurägare helt enkelt söker veterinärvård i allt större utsträckning.
– Folk bryr sig såklart om sina djur. De är en del av ens liv, en familjemedlem som vilken annan.
Eftersom det inte finns någon smådjursakut på Gotland så hamnar fall som påkörda katter och ormbitna hundar hos öns alla veterinärer. Hos Djurklinikerna, med mottagning i Visby, Slite och Hemse, har det varit högtryck – som vanligt – under sommaren.
– Det är en stor spridning på vad man sökt för i sommar, av förklarliga skäl. Det kan vara sjukdomar som djuren haft sedan tidigare, man måste gå till veterinären även under semestern, säger Mårten Hansson, veterinär och delägare på Djurklinikerna.
Hans bild av de klassiska sommarplågorna är att huggormsbetten har varit förhållandevis få, men att fästingburna sjukdomar ökat. Eftersom det saknas vaccin mot dessa, frånsett borrelia, är fästingen en minst sagt knepig parasit.
– Använd de medel som finns för att motverka att smittan sprider sig inombords i djuret. Men hundar och katter klarar som regel fästingsjukdomar bra. Det beror mycket på exponeringen från fall till fall, men överlag är det hästen – och människor – som har svagast motståndskraft, säger Mårten Hansson.
Gotlands smådjursklinik har i stället haft en liten minskning av fästingrelaterade sjukdomar. Åtminstone vad man vet. En första blodanalys kan visa på smitta men en annan typ av mätning, som skickas till laboratorium, kan ge en annan bild.
– Vi vet att det finns fästingsjukdomar på Gotland men det är svårt att säga exakt hur vanligt det är. Ibland kan man inte veta säkert vad djuret drabbats av utan man får försöka behandla symptomen efter vad man har att gå efter, säger Hanna Frank.