Kampanj för barn ska spara vatten

Med en kampanj för öns skolbarn om det svåra vattenläget hoppas Region Gotland nå föräldrarna. Dessutom går en film om hur alla kan spara vatten snart upp på öns biografer.

Vatten. Vid Kutkäldu i Tingstäde filmas Sven Larsson. Han har märkt             hur grundvattnet i den egna brunnen sjunkit och att spara vatten har blivit viktigt för honom.

Vatten. Vid Kutkäldu i Tingstäde filmas Sven Larsson. Han har märkt hur grundvattnet i den egna brunnen sjunkit och att spara vatten har blivit viktigt för honom.

Foto: Henrik Radhe

Vattnet2017-03-03 06:00

På grund av det allvarliga läget antog regionen för ett år sedan en plan för att få gotlänningarna att spara vatten. Förra året sparades stora mängder vatten. När läget nu ser fortsatt bekymmersamt ut inför sommaren 2017 intensifieras arbetet i en ny kampanj, riktad till öns skolor.

– Via barnen når vi de vuxna, säger Peter Daun, kommunikatör på teknikförvaltningen.

Öns elever i årskurs fem och sex kommer att få del av ett nyproducerat undervisningsmaterial. Den 16 mars drar undervisningen i skolorna igång, med en filmpremiär.

Regionen har tagit hjälp av en reklambyrå för att spela in filmen. För fotot i filmerna svarar Sandra Fröberg. I onsdags togs scener med tonåringarna Nella Gateka och Tharushi Dulhara.

– När barnen visar att det går att spara vatten ser de vuxna och det kan påverka andra familjer, säger Nella Gateka, om varför hon medverkar i filmen.

I torsdags filmades scener vid ”Kutkäldu”, inte långt från den viktiga vattenreservoaren Tingstäde träsk. Träskets vatten står för en fjärdedel av allt kranvatten på Gotland, medan hälften av alla gotlänningar hämtar vatten ur egen brunn.

– Grundvattnet i de borrade brunnarna är rekordlågt fortfarande. Vi märker att fler och fler har problem, ­säger Peter Daun.

Han menar att regionen har sett en beteendeförändring, sedan kampanjerna drog i gång i fjol.

– Gotlänningarna tar ett fantastiskt ansvar. Det här är inte bara Gotlands viktigaste utvecklingsfråga utan också en överlevnadsfråga, säger Peter Daun.

Redan nästa vecka läggs kortare filmer ut på regionens hemsida. En längre version färdigställs just nu.

– Den kommer att gå upp som reklamfilm på biograferna under våren. Där vill vi förmedla goda exempel, ­säger Peter Daun.

Ett sådant är Sven Larsson i Guldrupe.

– Man måste tänka på vattnet. Ska jag vattna jordgubbarna tar jag vatten ur kanalen och äventyrar inte min egen brunn, säger han.

Även för filmaren Sandra Fröberg är arbetet en hjärtesak. Hon menar att alla med enkla medel kan göra stor skillnad. Som att duscha kort istället för att tappa upp ett badkar och inte köra tvättmaskiner och diskmaskiner om de inte är fyllda.

– Det här är en kampanj för att få oss som bor här eller besöker ön att tänka till, säger Sandra Fröberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om