"Behöver mer för att känna oss lugna"

Oktober och november har varit rika på nederbörd. Tyvärr innebär den tidigare torkan att mycket av vattnet rinner ut i havet.

Vattenchef. Susanne Bjerkegaard Pettersson, chef för regionens vattenenhet.

Vattenchef. Susanne Bjerkegaard Pettersson, chef för regionens vattenenhet.

Foto: Malin Stenström

VATTENLÄGET2016-12-09 13:56

Susanne Bjerkegaard Pettersson, chef för regionens vattenenhet, berättar att läget är bättre än förra året vid den här tiden. Hittills i år har det kommit 510 millimeter nederbörd, jämfört med 495 millimeter under hela 2015.

– Sett till de senaste tio åren så ligger normalnivån på nära 600 millimeter, det är så mycket vi behöver för att känna oss lugna, säger Susanne Bjerkegaard Pettersson.

Mycket rinner bort

Oktober månad 2015 var extremt regnfattig. På hela månaden kom 4 millimeter, jämfört med samma månad i år då det blev hela 116 millimeter.

– Vi tycker att det regnar mycket men tyvärr hinner det inte ner i jorden, utan en del rinner bort och av ön. När det har varit torrt så länge blir jordlagren svårgenomträngliga, en del lager blir som cement, förklarar Susanne Bjerkegaard Pettersson.

Grundvattennivån ligger på en relativt bra nivå just nu, men marken är inte mättad.

– Pumpar man lite extra så sjunker grundvattnet, det är ett tecken på att det inte fyllts på helt.

Nivån i Tingstäde träsk ligger just nu på en högre nivå än motsvarande vecka de senaste två åren. Vattenytan mäter 44,85 meter över havet. Maxnivån ligger på 45,10 och om vattnet stiger mer måste det släppas ut i havet, enligt gällande vattendom. Det är inte ovanligt att vattnet når maxnivån på våren, men 2016 var inte ett sådant år.

Försökte höja maxnivån

Om maxnivån skulle höjas skulle tillgången på dricksvatten bli bättre, men samtidigt påverkas omgivningarna negativt.

– Om vi skulle höja exempelvis fem centimeter så påverkas flera meter på land. Det innebär risk för översvämningar på åkrar och i bostadshus. Dessutom finns även ett Natura 2000-område som påverkas negativt eftersom vissa hotade växter skulle hamna under vatten.

Region Gotland försökte senaste på 1980-talet få igenom en ändring i vattendomen och höja maxnivån, men det slutade med avslag. Eftersom påverkan på närmiljön blir så stor är det inte aktuellt att göra ett nytt försök.

– Tingstäde som råvattenkälla för dricksvatten är inte optimalt, det måste behandlas mycket och det kostar mycket. Grundvatten är mycket billigare att använda till dricksvatten, säger Susanne Bjerkegaard Pettersson.

Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om