Frågan om avsaltning har blivit en vattendelare inom den gotländska politiken. Socialdemokraterna är positiva till avsaltningen, medan Miljöpartiet och Vänsterpartiet är desto mer skeptiska. Bland gotlänningarna finns det en uttalad oro om att det avsaltade havsvattnet ska vara farligt att dricka ur ett hälsoperspektiv. Men nu kan Livsmedelsverket stilla oron.
– Nej, det är inte farligt. Vi kan inte se någon risk med det, säger Irene Mattisson, risk- och nyttovärderare på Livsmedelsverket.
Tillsammans med kollegan Wulf Becker har Irene Mattisson gjort en risk- och nyttovärdering.
– Vi fick en fråga från regionen som ville ha stöd och hjälp i frågan. Det här är nytt för Sverige, därför måste vi utreda hälsoeffekterna. Vattnet är vårt viktigaste livsmedel, säger hon.
I värderingen har de bland annat tittat på vilka olika mineraler som finns i det vanliga dricksvattnet.
– Mineralhalten i dricksvattnet är väldigt låg. Det mesta av näringsämnena får vi i oss genom maten, så det har större betydelse. Om du äter en vanlig, varierad kost så är det ingen som helst fara, säger Irene Mattisson.
Bland gotlänningarna finns en rädsla att det avsaltade vattnet kommer att vara som destillerat vatten.
– Det kommer det inte vara eftersom att man kommer att tillsätta kalcium i det avsaltade vattnet. Det är tillräckligt, säger Irene Mattisson.
Däremot kan smaken påverkas.
– Smak och lukt kan bli annorlunda, men det har vi inte utvärderat än. Som konsument är det viktigt att hålla koll på att det inte luktar illa, men att det har en annorlunda smak är inte fel utan det kan kanske ta ett litet tag att vänja sig, säger Irene Mattisson.
Under risk- och nyttovärderingen har de tittat på andra länder som Malta, Frankrike och Spanien, där metoden används storskaligt.
– Det är oprövat i Sverige, men det är inte oprövat i världen, säger Irene Mattisson och fortsätter:
– Jag tycker att det här är en rimlig lösning. Vi behöver säkra tillgången av bra dricksvatten, och när nederbörden och grundvattnet minskar är det här en bra lösning som ger bra vatten.
Om man är rädd för mineralbrist är det viktigare att se över sin kost än sitt vattenintag, menar Irene Mattisson.
– Mat har mycket större betydelse. Ät varierat så behöver du absolut inte vara orolig, säger hon.