Tingstäde träsk är bara 20 centimeter över lägsta tillåtna nivå och kommunen har börjat köra in vatten från Fårösund för att hindra vattenbristen. Dessutom är det nu bevattningsförbud över hela ön.
– Vi börjar närma oss en krissituation, säger Susanne Bjergegaard Petterson, enhetschef vid vattenenheten inom Region Gotland.
Regionen har vidtagit flera åtgärder för att bromsa utvecklingen och nu överväger teknikförvaltningen att stänga vattentornet för att sänka vattentrycket i Visby innerstad
– Det skulle innebära att vi sparade vatten men också att vattendistributionen i Visby blev väldigt sårbar, säger Susanne Bjergegaard Petterson.
Om vattnet sänks tio meter i vattentornet sänks trycket ungefär 0,1 bar, så om teknikförvaltningen ska kunna gör en märkbar sänkning så behöver hela tornet tömmas.
– Många ser vattentornet som en mäktig byggnad i Visby, men den fyller också en viktig funktion.
Eftersom vattentornet är så högt så skapar det en reservoar, så om det blir läckor eller andra problem så finns det ändå vatten att tillgå.
– Om vi stänger tornet så hade minsta lilla läcka kunnat leda till att hela innerstaden blir utan vatten, säger Susanne Bjergegaard Petterson
Vattenenheten undersöker just nu om mängden sparat vatten kan väga upp för riskerna med ett stäng vattentorn.
– Om det sparar tillräckligt mycket vatten så kommer vi att stänga vattentornet, säger Susanne Bjergegaard Petterson.
Andra åtgärder som regionen tar till är bland annat att informera alla båtresenärer.
– Vi har precis fått bekräftat från Destination Gotland att de låter oss gå ut i högtalarna på alla avgångar för att informera om vattenbristen. Och jag är ganska säker på att Gotlandsbåten också kommer att bekräfta det snart, säger Susanne Bjergegaard Petterson.
Även de med egen brunn på ön uppmanas till sparsamhet.
– Vi kan inte göra något om vattnet i de enskilda brunnarna sina och varje droppe räknas i nuläget.
Susanne Bjergegaard Petterson på vattenenheten väntar på regn. Men även om det regnar i stora mängder så är det inte säkert att situationen löser sig.
– Om vi ska undvika att hamna i samma situation nästa år och denna höst är lika torr som förra årets så behöver det i princip regna från nyår till april för att räcka, säger hon.