För att få ta ut vatten ur en sjö, ett träsk eller ett vattendrag är det reglerat i miljöbalken att man måste ansöka om tillstånd att göra detta. En vattendom reglerar sedan hur stora mängder som får tas ut.
På grund av den stora vattenbrist som råder på Gotland finns i år risken att Region Gotland för första gången når vattendomens gräns när det gäller hur mycket vatten som får tas ur Tingstäde träsk.
– Det var nära att det hände 1976, men det har aldrig hänt att vi nått gränsen, berättar Susanne Bjerkegaard Pettersson, enhetschef för regionens vattenenhet.
Om det blir en normal sommar på Gotland beträffade nederbörd beräknar Susanne Bjerkegaard Pettersson att man når gränsen för träsket till hösten. Kommer det mindre regn är vanligt nås gränsen snabbare.
Når man gränsen för vad vattendomen tillåter finns enligt vattenchefen i princip två alternativ.
– Antingen ansöker man hos länsstyrelsen om dispans för att tillfälligt få sänka gränsen för hur mycket man får ta ut ur träsket, och en sådan process har vi redan påbörjat.
– Det andra alternativet är att stänga vattenuttaget ur Tingstäde träsk.
Hur skulle det påverka Gotland?
– Då blir det inte mycket i ledningsnätet. Ungefär 40-50 procent av allt vatten i Visbyområdet kommer från Tingstäde.
När det gäller vattensituationen är läget fortfarande ansträngt, även om det inte är akut. Under maj minskade förbrukningen av vatten på södra Gotland med 20 procent till följd av bevattningsförbudet, och än så länge syns liknande siffror även för Visby sedan förbudet infördes där den 1 juni.
– Det är glädjande att situationen tas på allvar. Samtidigt har det inte kommit något regn av betydelse, så situationen är fortfarande kritisk.
Det är fortfarande aktuellt att sänka trycket i vattenledningarna?
– Ja, vi är redo att trycksänka när vi bestämmer oss för att göra det. Enligt min uppfattning kommer det att bli av. Vi håller just nu på att gå igenom konsekvenserna som blir av att sänka trycket, så att vi kan komma ut med information till allmänheten innan vi sänker trycket.
Enligt väderleksrapporterna för de kommande dagarna kan det komma en del regn, något som Susanne Bjerkegaard Pettersson tar emot med öppna armar.
– Kan du lova mig att allt regn kommer över Tingstäde skulle jag vara nöjd. Det vore önskvärt med ganska mycket regn, gärna i lagomt tempo.