Miljö- och hälsoskyddsförvaltningen begärde förra månaden att restauranger, kaféer, museer och andra som använder vatten från egen brunn senast den 30 juni måste lämna in analysresultat som visar att vattnet uppfyller Livsmedelsverkets krav för dricksvatten. Om de inte har godkänt vatten kan miljö- och hälsoskyddsförvaltningen förbjuda att vattnet används som livsmedel.
Kravet ställdes till ett 30-tal verksamheter. Nu har de flesta lämnat in analysresultat. Fem stycken har inte brytt sig om att svara.
– Vi har inte sammanställt resultaten, men vi har några med otjänligt vatten och ännu fler som har någon anmärkning på sitt vatten. Cirka 80 procent har vatten som klassats som ”tjänligt med anmärkning”, säger livsmedelsinspektör Per Tjernby.
De med otjänligt vatten har alla för höga halter av det halvmetalliska grundämnet bor. Även bland de som fått anmärkning på vattnet är halten bor för hög.
Nu kräver miljö- och hälsoskyddsförvaltningen att näringsidkarna vidtar åtgärder.
– Det blir inget omedelbart förbud för de som har otjänligt vatten, men de måste inom fyra veckor lämna in ett nytt provresultat som visar att värdena inte försämrats, säger Per Tjernby.
Även de som fått anmärkning måste vidta åtgärder.
– De kan fortsätta att använda vattnet, men måste ta fram en åtgärdsplan. De får inte fortsätta att använda vatten med anmärkning i verksamheten hur länge som helst, säger Per Tjernby.
Bor är ett grundämne som är nödvändigt för kroppen. För höga halter kan dock vara skadligt, inte på kort sikt, men med ett livslångt intag finns hälsorisker.
För höga halter bor i dricksvattnet är ett välkänt problem på Gotland. När 200 privata vattentäkter undersöktes i fjol hade 72 av dem halter över 1,0 mg/l, gränsvärdet som Livsmedelsverket satt upp för att vattnet ska betecknas som tjänligt.
Region Gotland har haft problem med för höga halter bor i egna vattentäkter, bland annat i När, Åminne och Ronehamn. Det gällde 250 hushåll och lösningen var att bygga ut ledningsnäten och ta vatten från andra källor.
En lösning som rekommenderas för de med privata brunnar är rening med nanofilter. Ett sådant filter minskar inte bara halten bor, utan även koppar som är vanligt på Gotland.
Några av de som uppmanats att lämna in resultat av vattenanalyser har löst sina problem på ett helt annat sätt. De hämtar vatten i dunk från något av Region Gotlands tappställen.